Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
Studentski domovi

 • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

 • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

 • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

 • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

 • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

 • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

 • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

 • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

 • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

 • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

 • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

 • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

 • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

 • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

 • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

 • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

 • Restoran Patris Dragice Pravice 1

 • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

 • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

 • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

 • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

 • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

 • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

 • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154

Studijski program za Ekološki inženjering

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Zaštita životne sredine (ekologija), Inženjerstvo,

Vrste studija: Strukovne

Na prijemnom se polaže: Matematika, Osnovi informaciono komunikacionih tehnologija

Vežbaj online: Informatika i računarstvo, Matematika,

Gradovi: Beograd

Nastavni plan i ispiti

Ekološki inženjering

Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu (VIŠER) je angažovana kao partnerska ustanova na projektu “Razvoj kurikuluma u oblasti upravljanja otpadom kroz saradnju sa javnim i privatnim sektorom” (Waste management curricula development in partnership with public and private sector / WaMPPP) podržanog od strane fonda Erasmus+.

Učešćem u projektu WaMPPP, VIŠER-u će kao jedan od ciljeva, biti kreiranje studijskog programa koji će se odnositi na Ekološki inženjering, a predstavljaće multidisciplinarni SP koji će biti sinteza oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom I bezbednosti I zaštite na radu.

Ciljevi koje će VIŠER još ostvariti kroz učešće u projektu WaMPPP su: razvoj i usavršavanje sopstvenog nastavnog osoblja, razvoj i unapređenje laboratorijskih kapaciteta, razvoj i unapređenje nastavnih metoda i sredstava, unapređenje metoda i oblika stručne nastave i studentske prakse, doprinos mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, razvoj specijalizovanih kurseva za obuku, uspostavljanje mreže privrednih i društvenih subjekata iz oblasti upravljanja otpadom.

Iako postoji znatan broj studijskih programa na visokoškolskim ustanovama vezanih za zaštitu životne sredine,studijski program Ekološki inženjering donosi jedan novi aspekt sagledavanja problematike zaštite životne sredine. Ovaj koncept je proistekao iz višedecenijske uspešne tradicije Visoke škole elektrotehnike i računarstva obrazovanju strukovnih inženjera iz oblasti elektroenergetike i ogleda se u zaštiti životne sredine od energetskih subjekata, modalitetima proizvodnje energije iz otpadnih materija, racionalizacije potrošnje energije i smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, upravljanju otpadom sa akcentom na posebne tokove otpada, prvenstveno elektronski i električni otpad.

Akreditovanjem studijskog programa Ekološki inženjering će se kompletirati znanja budućih strukovnih inženjera o efikasnom dobijanju i trošenju energije racionalnim korišćenjem prirodnih resursa, kao i korišćenjem alternativnih izvora uz poseban akcenat na očuvanje i unapređenje sistema životne sredine i smanjenje zagađenja, a time i rizika po život i zdravlje ljudi.

Aktuelizacijom problema zaštite životne sredine neminovno se postavilo pitanje profila stručnjaka koji će se baviti ovim pitanjima kao i pozicioniranja obrazovnog područja ekološkog inženjeringa (eng. Environmental Engineering) u polju inženjerskih disciplina. Opravdanost izučavanja ekološkog inženjeringa na visokoškolskim ustanovama proizilazi i iz klasifikacije relevantnih svetskih organizacija po kojima ekološki inženjering predstavlja jednu od 11 tradicionalnih inženjerskih disciplina "rame uz rame" sa elektrotehničkim, mašinskim, građevinskim i drugim tipovima inženjerstva (TheWorld Book Encyclopedia (1994), Revised field of science and technology (FOS) classification in the Frascati manual, Organisation for Econoimic Co-operation and Development - OECD“ (2007)). Sve ovo ukazuje na potrebu izučavanja ekološkog inženjerstva kroz zaseban studijski program čija će osnovna obeležja biti sveobuhvatan i multidisciplinaran pristup izučavanju problema zaštite životne sredine.

Studijski program Ekološki inženjering osim fundamentalnih znanja o zagađenju životne sredine koji podrazumevaju znanja o načinima i mehanizmima delovanja različitih sfera čovekove aktivnosti na svet oko sebe, donosi i jedan specifičan pristup ovoj problematici. Naime, poznato je da su značajna zagađenja životne sredine usko povezana sa rastućim potrebama modernog društva za energijom, pa taj aspekat zahteva posebnu pažnju te će biti i u fokusu izučavanja na studijskom programu Ekološki inženjering. Savremeno poimanje energetike koje je već duži niz godina zastupnjeno u tehnološki razvijenim zemljama zapadne i severne Evrope podrazumeva sagledavanje energetskog sektora kao integrisane celine. Ovakav pristup je svakako neminovan u oblasti energetske efikasnosti koja predstavlja sve aktuelniju temu u našem društvu, pa je za očekivati da će tržište rada iskazati potrebu za strukovnim inženjerima koji će znanja sticati na studijskom programu Ekološki inženjering.

Rukovodilac studijskog programa:
dr Aleksandra Grujić
Kabinet: 505

Sekretar studijskog programa:
mast.inž.elektrotehnike i računarstva Milan Jović,
Kabinet: 505

Laboratorijska oprema za proizvodnju biodizela
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog