Prijemni.rs
Maturang
  • Znanje odmeravaju s vršnjacima iz sveta


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 18.04.2018. )

U Srbiji u utorak počelo PISA testiranje, u kojem učestvuje 8.000 učenika iz 222 škole. Mere se jezička, matematička i finansijska pismenost.

Pisa testiranje

Foto: Večernje novosti/Ministarstvo prosvete

Učenici rođeni 2002. godine započeli su u utorak rešavanje PISA testova iz jezičke, matematičke, informatičke i finansijske pismenosti. U testiranju učestvuje oko 8.000 đaka iz 222 škole, među kojima je oko 80 srednjih, a ostale su osnovne škole. Testiranje se radi elektronski, a trajaće do početka juna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je u utorak Farmaceutsko-fizioterapeutsku škole u Beogradu, čiji su učenici prvog razreda u utorak rešavali iste zadatke i u isto vreme kao i njihovi vršnjaci u 80 država širom sveta.

Šarčević je rekao da je urađeno mnogo za unapređenje obrazovnog sistema, uvedena je i finansijska pismenost, kako bi se ovom testiranju pristupilo sveobuhvatno. Rekao je da očekuje izvestan napredak u postignućima đaka u odnosu na prethodne rezultate PISA testiranja, ali da će se velike promene videti tek za dva ciklusa - za šest godina. Dodao je i da će tada sistemski zakoni "doneti plod", posebno zahvaljujući promeni načina rada i učenja i obukama nastavnika.

Učenici iz Srbije poslednji put su u najvećoj međunarodnoj proveri znanja učestvovali 2012. godine, kada se ispostavilo da je više od trećine petnaestogodišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismeno, da ne razumeju pročitani tekst, a da je oko 40 odsto učenika ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti. U matematici, jeziku i nauci učenici iz Srbije, pokazala je analiza srpskog PISA tima, zaostajali su tada celu godinu učenja za vršnjacima iz država OECD.

Osim iz ove tri oblasti, učenici ove godine rešavaju i zadatke iz finansijske pismenosti. Rezultati odmeravanja znanja sa oko pola miliona vršnjaka iz celog sveta biće poznati tek u decembru 2019. godine, kada će u svim državama biti objavljeni u isto vreme.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: