Prijemni.rs
Maturang
  • Vršac: Predavanje za studente o medijskoj pismenosti


(Preuzeto sa sajta RTV - 23.03.2018. )

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" Vršac, u okviru evropskog programa razmene "Erazmus+", organizovala je predavanje za studente svih godina na temu "Medijska pismenost i prava deteta - ključni pojmovi u digitalnom dobu", a predavač je bila dr Adine Pintea sa Univerziteta "Lucian Blaga" Sibiu iz Rumunije.

Mihailo Palov Vršac

Ova škola sarađuje sa više evropskih univerziteta u projektu razmene profesora i studenata.

Poruka predavanja dr Adine Pintea jeste da u eri digitalnog razvoja i interneta deca nisu pasivni posmatrači, već da predstavljaju aktivne igrače i često žrtve nepoštovanja njihovih prava.

"U ovoj ustanovi studiraju budući vaspitači, budući učitelji, tako da bi kroz predavanje trebalo da shvate važnost medijske pismenosti dece, od najranijeg detinjstva. I zato je obaveza vaspitača i učitelja da kod dece razvijaju socijalne kompetencije koje bi pravilno postavile odnos dece i medija", kaže dr Pintea.

Profesorka Pintea, pored aktivnosti na polju univerzitetskog rada, dugi niz godina bila je novinar i urednik u poznatoj rumunskoj televizijskoj kući Ralitatea TV, pa je svoja iskustva prenela studentima.

"Mislim da je internet svuda oko nas trenutno i od početka kroz proces vaspitanja deca treba da budu upoznata sa njim, pre svega o bezbednosti i zaštiti od interneta, kaže Mirjam Mavlovski, student treće godine.

Stefan Spasić, student druge godine, ističe da je veliki broj dece na internetu, jer je komunikacija pristupačnija, lakše se komunicira putem telefona i kompjutera o nekim stvarima.

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" Vršac uspešno razvija projekat razmene profesora i studenata u okviru projekta "Erazmus +", koji je nastavak trogodišnjeg projketa "Tempus +", kada je uspostavljena tešnja saradnja sa evropskim univerzitetima.

"Tu su univerzitet "De Rez" , potom Univerzitet "Aurel Vlajku" iz Arada, "Lučan Blaga" iz Sibiua, "1. decembar" iz Alba Julije", kaže dr Jelena Prtljaga, direktorka Visoka škola strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" .

Tu je i univerzitet iz Jašija u kome su takođe boravili vršački studenti.

"Studenti imaju priliku da borave ceo semestar na jednom evropskom univerzitetu i za to dobijaju školarinu koja im je dovoljna da pokrije boravak i sve druge troškove", kaže direktorka Jelensa Prtljaga.

Do sada je u razmeni bilo dvadesetak studenata.

Pored univerziteta iz Rumunije, škola sarađuje i sa Pedagoškim fakultetom iz Maribora, sa Viskom školom iz Norveške, a potpisani su ugovori sa univerzitetima u Litvaniji i Grčkoj sa kojima uskoro počinje saradnja.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: