Prijemni.rs
Maturang
  • Video-igre pomažu pri lečenju


(Preuzeto sa sajta PC Press - 19.02.2018. )

Iako to zvuči čudno, video-igre mogu da budu veoma korisne u razvijanju motoričkih veština, ali pre svega umnih. Lekari sa Kraljevskog koledža u Londonu su otkrili svoja istraživanja koja pokazuju da upravo “igrice” pomažu pri lečenju.

Video igre

Foto: Pixabay

Oni su uspeli da nauče pacijente da uz pomoć video-igre kontrolišu delove mozga koji se povezuju sa halucinacijama koje su jedan od glavnih simptoma šizofrenije. Pacijenti su ovoj studiji uspeli da spuste raketu u igri koristeći regione mozga koji su osetljivi na govor i ljudske glasove. U istraživanju je učestvovalo 12 pacijenata koji svakodnevno proživljavaju ozbiljne halucinacije, što je jedan od simptoma šizofrenije.

 

Video-igre kao lek

Da bi naučili da vladaju ovim simptomima, oni su igrali video-igru dok su bili povezani na magnetnu rezonancu kako bi se pratila aktivnost mozga.  Oni su se na ovaj način fokusirali na igru utišavajući time glasove i halucinacije. Doktorka Nataša Orlov smatra da na ovaj način pacijenti mogu da preduprede pojavljivanje glasova, ili bar da umanje njihov uticaj.

Svi pacijenti su potvrdili da im je istraživanje pomoglo da se bolje nose sa simptomima šizofrenije. Iako je istraživanje urađeno na malom uzorku, reč je o obećavajućim rezultatima koji mogu da pomognu u daljem istraživanju. Sledeći korak je svakako veća grupa ispitanika kako bi se došlo do još uverljivijih rezultata. Istraživanje je objavljeni u Translational Psychiatry magazinu.

Kao što se vidi u ovom primeru, video-igre mogu da imaju izuzetno pozitivan uticaj, ako im se pristupa na pravi način. Brojne studije su pokazale da deca koja (umereno) igraju igre lakše rešavaju logičke probleme i imaju bolju koordinaciju pokreta. Naravno ukoliko se pretera, igre mogu da budu štetne, kao i sve ostalo u čemu se preteruje. Već vidimo kako u budućnosti lekari pripisuju sat vremena igranja na svakih osam sati uz recept za novu grafički kartu.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: