Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Uređaji za prepoznavanje lica i dronovi protiv prepisivača na prijemnom


(Preuzeto sa sajta 021 - 09.06.2017. )

Vlasti u Kini uvele su mere visoke tehnologije protiv onih koji prepisuju na ispitima, dok milioni srednjoškolaca polažu godišnji ispit "gaokao" za prijem na univerzitet.

Dron

Foto: Pixabay.com

Ulozi su visoki, a konkurencija jaka. 

Đaci godinama koriste za prepisivanje i varanje bežične aparate sakrivene u gumice za brisanje, pojaseve i satove, kao i male slušalice preko kojih komuniciraju sa šaptačem izvan ispitne prostorije. Ove inovacije prisilile su vlasti da unaprede mere protiv varanja. 

U prostorijama gde se održavaju ispiti postavljeni su detektori metala, uređaji za prepoznavanje lica i identifikaciju preko otisaka prstiju, a tu su i blokatori signala mobilne telefonije, bežični detektori, pa čak i dronovi. 

Policija je pre početka ispita, u utorak, uhapsila 52 osobe širom zemlje. Prevaranti i njihovi saučesnici suočavaju se sa kaznama od sedam godina zatvora. 

Univerziteti u provinciji Šandong zabranili su studentima da napuštaju predavanja kako bi se sprečilo da neki od njih zauzmu mesto đaka koji polažu ispit. 

Varanje je raširenije na testovima koji uključuju ponuđene odgovore, kao što su matematika i engleski jezik. Neki testovi, poput pisanja eseja, su teži za varanje. 

Pisanje eseja je važan deo testa, a teme variraju od provincije do provincije - od osnivanja Narodne Republike Kine do knjiga i automobila, tehnologije i poznavanja ekonomskih trendova.

 

Maturang

Pripremite se za prijemni uz pomoć naše besplatne aplikacije Maturang, koja sadrži pitanja i testove za prijemne ispite na svim fakultetima u Srbiji. Aplikaciju možete preuzeti ovde.

Učestvuj i u nagradnoj igri, radi testove i zaradi letovanje na Krfu.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: