Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Upis na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počinje 21.juna


(Preuzeto sa sajta Sandžak haber - 14.06.2017. )

Maturantima je do početka prijavljivanja za polaganje prijemnih ispita na fakultetima ostalo još nekoliko dana. Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, predaja dokumenata počeće 21. juna, a u novoj generaciji ima mesta za preko hiljadu studenata.

Upis na DUNP

Vlada Srbije usvojila je kvote za upis na budžetske studije, prema kojima će ove godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru moći da se upiše 755 brucoša, a uz njih će na samofinansiranju biti mesta za još 305 studenata.

Prema upisnom kalendaru, kandidati prijave podnose od 21. do 23. juna. Prijemne ispite budući brucoši polagaće 30. juna i 1. jula, dok će 5. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 10. do 14. jula treba da se završi upis.

Jedno od glavnih pitanja za kandidate i njihove roditelje je – koliko košta školarina za samofinansirajuće studente. Školarina je ista kao i ranijih godina i zavisno od studijskog programa, iznosi 50.000, odnosno 60.000 dinara. Ono što je takođe nepromenjeno je i činjenica da su svi studijski programi akreditovani, a u odnosu na raniji period, promena ima kada je u pitanju njihov broj i struktura.

U skladu sa akcionim planom Vlade Srbije da se poveća broj studenata u oblasti informacionih tehnologija, Ministarstvo prosvete je prihvatilo  predlog Državnog univerziteta da se povećaju budžetske kvote na studijskim programima: Računarska tehnika i Matematika i informatika. Ove godine uvode se i dva nova studijska programa: Poslovna informatika i Softversko inženjerstvo, gde će biti upisano po 40 budžetskih studenata.

Na jesen će, prema odluci Senata Državnog univerziteta, u Sjenici biti dislociran Departman za biotehničke nauke, gde će početi i nastava za brucoše Agronomije i Prehrambene tehnologije. S obzorom da u Sjenici postoje savremene laboratorije za analizu kvaliteta mleka, mlečnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda, postoje svi neophodni uslovi za kvalitetnu nastavu. U skladu sa sporazumom Ministarstva prosvete, ove visokoškolske ustanove i opštine Sjenica, u tom gradu biće izgrađen objekat za potrebe Državnog univerziteta.

 

Maturang

Pripremite se za prijemni uz pomoć naše besplatne aplikacije Maturang, koja sadrži pitanja i testove za prijemne ispite na svim fakultetima u Srbiji. Aplikaciju možete preuzeti ovde.

Učestvuj i u nagradnoj igri, radi testove i zaradi letovanje na Krfu.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: