Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Univerziteti u Beogradu i Novom Sadu na QS rang-listi najboljih svetskih visokoškolskih institucija


(Preuzeto sa sajta Danas - 15.03.2017. )

Univerzitet u Beogradu rangiran je među najboljim svetskim visokoškolskim institucijama u osam od 46 naučnih oblasti i u dva naučna polja na QS svetskoj rang-listi univerziteta po oblastima.

Rektorat Univerziteta u Beogradu

Prvi put na ovoj listi se našao i Univerzitet u Novom Sadu, između 250. i 300. mesta u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Na QS listi, u polju prirodno-matematičkih nauka, Univerzitet u Beogradu je rangiran na 347. mestu, a u društveno-humanističkim naukama između 401. i 450. mesta. U oblasti arheologije zauzima plasman između 151. i 200. mesta, u oblasti lingvistike između 201. i 250, poljoprivrede i šumarstva između 251. i 300. mesta, elektrotehnike i elektronike i matematike između 301. i 350. mesta, u oblasti mašinstva između 351. i 400. mesta, a u oblasti medicine i fizike i astronomije između 451. i 500. mesta.

– QS World University Rankings je jedan od tri najuticajnija svetska instrumenta akademskog rangiranja (zajedno sa Šangajskom i listom koju objavljuje engleski časopis „Times Higher Education“), a za potrebe ovogodišnje publikacije izvršena je procena ukupno 4.438 svetskih univerziteta, uz rangiranje na osnovu akademske reputacije, reputacije među poslodavcima i bibliometrijskim pokazateljima naučnoistraživačkog učinka, sa ciljem utvrđivanja izvrsnosti u pojedinim disciplinama – objašnjava za Danas Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu.

Ona navodi da QS lista obraća veliku pažnju na azijske univerzitete, te da je u sklopu intenziviranja saradnje Univerziteta u Beogradu sa kineskim visokoškolskim ustanovama, dobro da se nalazimo na toj listi.

Ipak, upućeni tvrde da QS lista nije toliko uticajna kao Šangajska, te da se rangiranje vrši po kriterijumima koji nisu do kraja transparentni. Podaci koji su potrebni se „vuku“ iz nezavisnih izbora, a često nije jasno kako se do njih došlo. To, ipak, ne umanjuje rezultate domaćih visokoškolskih ustanova, pre svega Univerziteta u Beogradu koji je potvrdio regionalnu dominaciju, jer je, zajedno sa univerzitetima u Ljubljani i Zagrebu, prisutan na svim značajnim rang-listama visokoškolskih ustanova.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: