Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Univerzitet u Novom Sadu u 500 najboljih na svetu na Šangajskoj rang listi


(Preuzeto sa sajta Mondo - 13.07.2017. )

Univerzitet u Novom Sadu prvi put se ove godine pojavljuje na Šangajskoj rang listi svetskih univerziteta (Shanghai Ranking) i to među 500 najboljih univerziteta iz oblasti matematike, rangiran između 401. i 500. mesta.

Univerzitet u Novom Sadu

Foto: UNS

"Rangiranje Univerziteta u Novom Sadu na značajnim svetskim rang listama predstavlja napredak kako za akademsku zajednicu univerziteta, tako i za zemlju u celini", navodi se u saopštenju.

Šangajska lista jedna je od pet najznačajnijih lista za rangiranje univerziteta u svetu, pored Times Higher Education liste (Velika Britanija), QS rang liste (Quacquarelli Symonds, Velika Britanija), Lajden rang liste (Leiden Ranking, Holandija) i Webometrics (CSIC, Španija).

Kriterijumi za rangiranje univerziteta na Šangajskoj listi su, između ostalog, broj i kvalitet naučnih radova, broj radova napisanih u saradnji sa inostranim univerzitetima, kao i broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja.

Univerzitet u Novom Sadu je maja ove godine rangiran na Lajden rang listi, i to na 721. mestu, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Univerzitet u Novom Sadu je ove godine prvi put na QS rang listi među 300 najboljih iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, pošto je rangiran između 251. i 300. mesta, piše u saopštenju.

Na listi "EECA University Rankings 2016" (Emerging Europe & Central Asia University Rankings) Univerzitet u Novom Sadu je bio među 130 najboljih u ovom delu sveta, jer je rangiran između 121. i 130. mesta.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: