Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Tesline najveće izume krije arhiv u Beogradu


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 11.07.2017. )

Šta se događa sa zaostavštinom srpskog naučnog genija iz Smiljana? Prof. dr Abramović: Među 38.000 nepregledanih stranica vrhunska naučna otkrića. U aneksu jaltskih dogovora iz 1945. i zaostavština našeg naučnika.

Nikola Tesla

Foto: Wikimedia.org

U Srbiji nema organizovanog izučavanja zaostavštine Nikole Tesle ni u državnim institutima, ni u Akademiji nauka. Od 160.000 dokumenata Tesline zaostavštine koji su stigli u Beograd 1952. godine, oko 38.000 stranica nikada nije "otvoreno". Lično sam ubeđen da se u njima nalazi Teslina "nova fizika", odnosno da su tu objašnjenja eksperimenata i pronalazaka na kojima je genije radio u najboljem stvaralačkom periodu svog života, od 1900. do 1940. godine - tvrdi prof. dr Velimir Abramović, čovek koji važi za najboljeg poznavaoca Teslinog dela kod nas.

Profesor Abramović će 10. jul, dan rođenja srpskog naučnika, provesti u Zagrebu. U hotelu "Esplanada", na 161. rođendan naučnika održava se seminar na kojem će on predavati o etarskoj fizici. Konferencija u glavnom gradu Hrvatske se održava svake godine, a njen pokrovitelj je gradonačelnik Bandić. Ovaj čovek vodi i Udruženje "Nikola Tesla - pamćenje sveta", koje okuplja njihove najdarovitije mlade naučnike. Takođe, u Hrvatskoj akademiji nauka izučava se delo genija iz Smiljana, i taj posao vodi akademik Vladimir Pak.

Ipak, Abramović tvrdi da je centar sveta, kada je u pitanju Nikola Tesla - Beograd, i da se njegove naučne tajne nalaze u arhivama u Krunskoj ulici.

- Šta mi danas koristimo od Tesline naučne zaostavštine i šta znamo o njoj? Znamo za obrtno magnetno polje, njegov pronalazak iz 1884. godine. Daljinsko upravljanje je patentirao 1986. godine, transformatore struje 1882. Bežični prenos izumeo je 1899, a asihroni motor od 1986. do 1900. godine - nabraja Abramović.

Objašnjava da se Tesla 1905. povukao u "radnu ilegalu". Izumi i patenti iz ovog perioda malo su poznati, a Abramović je ubeđen da bi njihova primena srušila mnoga naučna saznanja i teorije. Tesla je radio na dobrobit čovečanstva i želeo je da svetu omogući besplatnu energiju. Međutim, da li se to besplatno isplati onima koji na energiji zarađuju?

Jugoslavija je naučnikovu zaostavštinu dobila zahvaljujući Teslinom sestriću Savi Kosanoviću. Kosanović je prvo bio kraljev diplomata, a potom i diplomata vlade u izbeglištvu 1941. godine. Sa Titom je stupio u kontakt 1942. Bio je ambasador u Njujorku i, kratko, šef diplomatije. U tim Kosanovićevim dokumentima je i 38.000 nepregledanih stranica.

- Manje se zna da se u aneksu jaltskih dogovora iz 1945. našla zaostavština našeg naučnika - govori dalje Abramović. - Amerika, Rusija, Kanada i Britanija razdelile su neke od nacrta "Teslinih oružja", tako da su, recimo, Rusi počeli da razvijaju geofizička oružja za izazivanje zemljotresa i u toj oblasti otišli izuzetno daleko. Amerikancima je ostavljeno da razvijaju "zrake smrti", i oni su nastavili da rade na tome u Dejtonu, baš tamo gde je Tesla počeo taj posao. U osnovi, tu se radi o generatorima i akceleratorima za proizvodnju zraka koji se ne rasipaju i prostiru se zemljom, vazduhom ili vodom. Nedavno su Amerikanci testirali oružje i objavili da su savladali ovu tehnologiju, istovremeno kada su Rusi saopštili da su ovladali oružjem koje blokira elektroniku.

Ima i u Beogradu mnogo toga što bi se moglo proučavati i, na kraju, doneti veliku korist čovečanstvu.

- Trebalo bi pokušati ponoviti Tesline eksperimente sa longitudinalnim talasima, koji su brži od brzine svetlosti. Zatim, eksperimente s prenosom energije na daljinu. Srpski naučnik je patentirao način da se zaustavi radijacija prilikom raspadanja radioaktivnih materijala i način kako da se uradi dekontaminacija. Radio je na dinamičkoj kontroli gravitacije. Sve to je nova fizika, koja čeka da se primeni - govori Abramović.

Tesla Coil

Foto: Pixabay.com

Sagovornik "Novosti" otkriva da će iz Beograda u Zagreb, povodom Teslinog rođendana, putovati i prva pakovanja "tesla vode", pića koje će, prema rečima Abramovića, oduševiti pre svega one koji vole da se opuste uz alkohol. Ta jonima tretirana voda, ukoliko se konzumira uz alkohol, razlaže ga u organizmu i poništava efekat mamurluka. Nikola Tesla je ovu vodu patentirao 1920, a proizvodi se odnedavno pod kontrolom profesora Abramovića.

 

Istraživanja i u Brazilu

Prema Abramovićevim rečima, pre nekoliko godina, preko njega kao posrednika, Ruska akademija nauka je nudila saradnju našem Muzeju i srpskim akademicima, ali naši nisu bili voljni da "istražuju".

- U Brazilu od 2012. radi Insititut "Nikola Tesla", koji vodi naš naučnik Boris Petrović i koji je veoma poznat među tamošnjom akademskom zajednicom. Petrović je u Brazil otišao na poziv njihove vojske, koja finansira njegove eksperimente u Sao Paulu. Boris je, inače, u rodbinskoj vezi s Teslom i uskoro će se o njemu čuti mnogo više.

 

Tačno je da je razneo meteor

- Tačno je da je Tesla izazvao tungusku eksploziju 1908. gađajući ogroman meteor nad centralnim Sibirom - govori Abramović. - Ruski naučnici koje je inicirao pukovnik i raketni stručnjak prof. dr Vitalij Pravdicev, inače fizičar, pre desetak godina došli su do tog zaključka na osnovu Teslinih zapisa iz laboratorije i svedočenja onoga što su videli ljudi nad Sibirom. Sam Tesla je tu eksploziju najavio u jednom njujorškom tabloidu. Ukratko, on je gađao meteorit prenevši ogromne količine energije do sibirskog vulkana, odakle se ona oslobodila kada je asteroid prolazio.

Kako kaže Abramović, profesor Kulik iz Peterburga, koji je 1927. prvi došao da traži ostatak meteora, brdo od 150 metara iznad mesta eksplozije nazvao je Stojkovića brdo, po našem profesoru Atanasiju Stojkoviću, dekanu Harkovskog univerziteta iz 19. veka, koji je prvi izučavao meteore.

 

HARP oružje

Kako kaže Abramović, HARP oružje i HARP antene koje se sada nalaze širom sveta su nusprodukt Teslinog ispitivanja elektromagentnih polja visoke i niske frekvencije na tornju u Kolorado Springsu. Naime, jednom prilikom, dok je radio eksperiment sa slanjem energije u najviše sfere, odjednom je počela da pada žestoka kiša, i Tesla i saradnici su jedva izvukli žive glave od grmljavine na terenu koji je bio pod naponom. Tada je shvatio da se na taj način mogu izazvati klimatske, ali i promene na ljudskom mozgu. Ta 1899. označava se kao godina kada su začeta klimatska i nervna oružja.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: