Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Stalno ste gladni? Ovo je razlog!


(Preuzeto sa sajta Mondo - 02.08.2017. )

Preterano slana hrana može da bude krivac za stalnu glad i višak kilograma kažu naučnici.

So

Foto: Pixabay

Svi znaju da su slane namirnice uzrok žeđi. Ali, sudeći prema novom istraživanju, ljudi koji duži vremenski period unose preterano slanu hranu, zapravo piju manje vode. Ali, to nije jedino iznenađujuće otkriće: so takođe pojačava osećaj gladi, kažu autori studije i zaključuju da takva ishrana doprinosi gojenju.

U prvoj studiji, nemački i američki naučnici su svoje istraživanje sproveli na desetorici ruskih kosmonauta, kojima su postepeno unos soli smanjivali sa 12 na šest grama dnevno. Umesto očekivanog - da piju manje vode kako se smanjuje količina soli - desilo se obrnuto.

Kosmonauti su pili manje vode što su unosili više soli u organizam, što znači da je njihov organizam ili čuvao rezerve ili proizvodio više vode.

"Ima smisla da kada unosimo više soli, organizam želi da spreči gubitak vode i zato bubrezi moraju da nađu način da povećaju količinu tečnosti", kaže autor studije Jens Titz.

Muškarci su takođe prijavili da su češće bili gladni kada su unosili više soli, iako su i dalje unosili isti broj kalorija i nutrijenata. Razlog za to je možda to što telo koristi više energije da sačuva vodu, objašnjava dr Titz,

Nakon ovog istraživanja, naučnici su sproveli istu studiju i na laboratorijskim miševima i došli su do istih zaključaka.

Studija sprovedena na miševima je pokazala i da ishrana koja podrazumeva dosta soli doprinosi razvoju dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti i osteoporoze, što je značajno otkriće jer se do sada povezivala samo sa povišenim krvnim pritiskom.

"Naša otkrića pokazuju da postoji još mnogo toga što treba da istražimo. Ako dosta soli u ishrani dovodi do porasta glukokorikoida, to može da bude uzrok brojnih hroničnih srčanih problema", kaže dr Titz.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: