Prijemni.rs
Maturang
  • Šta sve moraš da znaš ako si brucoš u Beogradu


(Preuzeto sa sajta Blic - 17.10.2017. )

Biti brucoš u Beogradu, za sve koji po prvi put dolaze na duži period u srpsku prestonicu, jedno je od najhaotičnijih i najstresnijih iskustava u životu.

Indeksi

Foto: arh.bg.ac.rs

Svi od vas traže nekakve kartice, žetone, potvrde i još, još novca, a vi nemate predstavu ćemu to služi, niti gde da od preostalog džeparca popijete kafu. "Blic" vam donosi svojevrsni vodič za prve dane studentskog života, kako da se snađete u velegradu, ali i uštedite novac, vreme i živce.

 

1. Indeks

Bilo bi dobro da ga skoro uvek nosite sa sobom, jer osim za potrebe fakulteta, čuvena crvena knjižica može da vam otvori mnoga vrata. U Narodnom pozorištu, u grupnoj poseti sa indeksom, popust je 40 odsto, a u Ateljeu 212 - 30 ili 50.

Muzeji, bazeni, festivali, bioskopi su takođe jeftiniji. Ne sumnjamo da ćete ubrzo saznati u kojim se kafićima za svaku novu desetku dobija besplatno piće.

 

2. Kartica

Važna je kao indeks. Izdaje se na dve godine i služi da kupite obroke u studentskim restoranima, lečite se u Studentskoj poliklinici, a ako živite u domu, onda da platite troškove i još mnogo toga. Zahtevi se predaju uglavnom na tri lokacije: Direkcija ustanove Studentskog centra "Beograd" (Svetozara Markovića 56), Studentski grad (Tošin bunar 147 - II blok G krilo), Studentski dom "Karaburma" (Mije Kovačevića 7/B). Za izdavanje je potreban indeks, lična karta i 2.200 dinara. Izuzetak su studenti Pravnog, Medicinskog, Mašinskog, Biološkog i FON-a, koji kartice mogu da izrade na svom fakultetu, a aktiviraju ih u USCB. Cena aktivacije je 1.200 dinara. Ove kartice sadrže i godišnju članarinu ISIC i EYCA i UNIQA osiguranje.

 

3. Menze

Postoji 14 studentskih restorana na čijim blagajnama kupujete hranu - do 20. u mesecu po 10 obroka, a posle toga može i pojedinačno. Na istom mestu kupujete i žeton koji košta 500 dinara. Studenti na samofinansiranju i oni koji pohađaju privatne fakultete obroke plaćaju po ekonomskim cenama. Bez obzira na status, oni sa stalnim prebivalištem u Beogradu mogu da kupe samo ručak.

Pored onih u Studentskom gradu na Novom Beogradu i Studentskom domu Karaburma to su još: "Voždovac" (Vojvode Stepe 320), "Lola" (Bulevar kralja Aleksandra 75), "Košutnjak" (Blagoja Parovića 156), "Patris" (Ljubice Luković 1), "Zemun" (Cara Dušana 254), "Mika Mitrović" (Kralja Vladimira 33), "Rifat" (Milana Rakića 77), "Đušina" (Đušina 5), "Obilićev venac – Tri kostura" (Obilićev venac 4), "Agronom" (Nemanjina 6), "Farmaceut" (Vojvode Stepe 450), "Glumac" (Bulevar umetnosti 20).

 

4. Biblioteke

Centralna zgrada Gradske biblioteke nalazi se na kraju Knez Mihailove (Knez Mihailova 56), a postoji i još 13 opštinskih ogranaka. Za izradu članske kartice potrebna je lična karta. Individualna godišnja članarina košta 1.500 dinara, ali ako se učlanite u oktobru, zbog sajamskog popusta ona iznosi 750 dinara. Moguće je pozajmiti do 10 knjiga na 20 dana.

Narodna biblioteka je kraj Hrama svetog Save (Skerlićeva 1). Za upis su potrebni lična karta ili pasoš, godišnja članarina iznosi 2.350 dinara. U opticaju su i kraća članstva, a besplatno je samo za studente bibliotekarstva. Iz nje se knjige ne iznose, već samo koriste u čitaonici.

Univerzitetska biblioteka je u Bulevaru kralja Aleksandra 71. Za upis su potrebni lična karta ili pasoš, slika i indeks. Godišnja članarina je 1.500 dinara. Studenti mogu da koriste do dve publikacije van biblioteke (rok vraćanja do 30 dana) i do tri u čitaonici.

 

5. Prevoz

Personalizovanu Busplus karticu (važi tri godine), možete izraditi u "Beograđanki" (Masarikova 5), "Jugocentru" (Palmira Toljatija 7) i tri ispostave GSP-a (Skender Begova 47, TC Trg republike i Deligradska 10). Izrada košta 250 dinara, za nju je potrebna potvrda sa fakulteta (uzimate je na šalteru fakulteta uz priložen indeks) i fotokopija lične karte. Mesečna karta za prvu i drugu zonu iznosi 1.120 dinara.

Onome ko planira da kući putuje vozom, isplati se da izvadi SRB PLUS karticu. Ona obezbeđuje 30 odsto popusta na svako putovanje. Može se izvaditi na blagajnama železničkih stanica Beograd i Novi Beograd, a za to je potrebna lična karta, slika i 400 dinara.

Da li će student dobiti popust na autobuski međugradski prevoz, zavisi od prevoznika. Neki od njih daju 10-20 odsto sniženja uz overen indeks, te je dobro da ga prilikom putovanja imate kraj sebe.

 

6. Popusti

ISIC, EYCA i ETC kartice mogu da uzmu studenti koji se neće hraniti u menzi, niti živeti u domu, te im studentske kartice sa čipom ne trebaju. ISIC ili EYCA donose popuste u određenim prodavnicama, sportskim centrima, hostelima, muzejima u Srbiji i svetu. Za kartice možete aplicirati u Kancelarijama za mlade i još nekoliko mesta u Beogradu. Za godišnju članarinu potreban je lični dokument, fotografija i 1.000 dinara.

Uštede donosi i SMO kartica, koja donosi popust u brojnim kafićima, prodavnicama brze hrane, salonima lepote, školama jezika... Možete je poručiti onlajn, a košta 499 dinara.

Oni koje ne drži mesto mogu uzeti i ETC karticu, koja obezbeđuje mrežu popusta u autobuskom, železničkom, avio i telekomunikacionom saobraćaju, kao i širok spektar vanprevozničkih benefita. Nju uzimaju isključivo aktivni studenti, bez obzira na godine i status. Zahtev za izradu kartice popunjava se onlajn, članarina je 600 dinara za 15 meseci, a preuzimate je u ekspoziturama Intesa banke uz ličnu kartu i indeks na uvid.

 

7. Lečenje

Ukoliko vam treba pomoć lekara, na Studetsku polikliniku (Krunska 57) idete sa overenom zdravstvenom knjižicom, studetskom karticom ili indeksom. Pregled možete zakazati lično, telefonom ili elektronski. U nekim privatnim klinikama uz overeni indeks moguće je po nižim cenama obaviti određene preglede i laboratorijske analize.

 

8. Informacije

Guglajte. Na fejsbuku skoro svaki predmet ima svoju grupu u kojoj se razmenjuju skripte i informacije o profesorima, polaganju, gradivu. U grupi Studenti Beogradskog univerziteta nema pitanja na koje neko nije dao odgovor. Moodle, E-student i Scribd, sajtovi su koje bi bilo dobro da "bukmarkujete", kao i Infostud (Prijemni.infostud.com i Najstudent.com), Studentski život, Beleške i Saveza studenata Beograda.

 

9. Knjige

Kopirnice u blizini fakulteta, ne samo da imaju niže cene kopiranja, nego su i neretko skriptarnice u kojima ćete naći kopije potrebnih knjiga. Svaki faks ima bar dva, tri takva "kultna" mesta, ali i prodavce koji knjigama trguju ispred zgrade. Povoljniju literaturu naći ćete i u prodavnicama polovnih knjiga, na uličnim i pijačnim tezgama.

 

10. Sport

Na sajtu organizacija SOFA i Univerzitetskog sportskog saveza Beograda, naći ćete sve informacije kako da svoj omiljeni sport i dalje trenirate – i to potpuno bespaltno. Za SOFU se prijavljujete onlajn, a za člana USSB u njihovim prostorijama u Balkanskoj 4, uz indeks na uvid.

 

11. Kultura

Studentski kulturni centar, Dom kulture "Studentski grad" i Dom omladine jesu mesta na kome ćete povoljno ili bespaltno moći da uživate u raznim radionicama, performansima, izložbama, tribinama, filmovima, predstavama i koncertima.

 

12. Noćni život

Studentske žurke obavezan su deo vašeg novog života i sjajno mesto za upoznavanje kolega. Kultni KST je već decenijama sjajno mesto za žurke, kao i mnogi drugi klubovi u okolini "Lole", u Cetinjskoj i Savamali. Mesto po vašem muzičkom ukusu lako ćete naći na portalima koji su upravo namenjenji davanju saveta za izlaske.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: