Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Srpski robot u Americi: Naši srednjoškolci na takmičenju u Vašingtonu


(Preuzeto sa sajta Blic - 17.07.2017. )

Tim naših srednjoškolaca doputovao je u Vašington, gde će predstavljati Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici.

Tim srednjoškolaca na takmičenju u Robotici

Foto: Blic/Kreativno pero

Dalibor Naspalić, Ilija Grk i Matija Đurović, učenici srpske gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte, Filip Starčević iz Dvanaeste beogradske gimnazije, Vladana Joksimović, Teodora Golubović i Lazar Švraka iz privatne beogradske gimnazije "Kreativno pero", učestvovaće na ovom takmičenju od 16. do 18. jula, pod mentorstvom Vuka Vujovića, nastavnika programiranja.

- Za naše učenike veoma je značajno učešće na Olimpijadi, jer se prvi put susreću s izradom i programiranjem robota. Pored toga, imaće priliku da upoznaju druge kulture i drugu decu i da vide kako oni uče, šta rade u školi i koje su im vanškolske aktivnosti - istakao je Vujović.

Vladana Joksimović, učenica trećeg razreda Gimnazije Kreativno pero, uverena je da verzija robota koju će srpski tim predstaviti u Vašingtonu može da ispuni sve zadatke, a samo je pitanje koliko će brzo to odraditi.

- Tema Olimpijade je globalni problem zagađene vode, a naš zadatak je da ga rešimo. Poenta je da robot očisti vodu, a u grupi ćemo biti s još dva tima s kojima ćemo se takmičiti protiv druge grupe od tri tima. U alijansi s druga dva tima treba u što kraćem periodu da izvadimo loptice koje predstavljaju zagađenu vodu. Tokom takmičenja bodovi se skupljaju i za celu grupu, ali i pojedično za svaki tim. Veoma sam uzbuđena zbog takmičenja i putovanja na drugi kontinent i što ću upoznati ljude iz različitih zemalja i saznati nešto o njihovoj kulturi i školovanju - rekla je Vladana na aerodromu Nikola Tesla pred polazak na put.

Srpskom timu tokom prethodnih meseci logističku i stručnu podršku pružao je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Robot je u delovima isporučen u prostorije fakulteta, a tamo su ga učenici i učenice sastavljali.

Cilj Olimpijade je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao dugoročne opcije za budućnost mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmenama. STEM je kurikulum temeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, kroz interdisciplinarni pristup. Naime, umesto da se navedene četiri discipline istražuju zasebno i budu odvojeni predmeti, STEM ih integriše u jedinstvenu paradigmu učenja i istraživanja.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: