Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Sretenjski orden Pedagoškom fakultetu


(Preuzeto sa sajta RTV - 17.02.2017. )

Povodom Dana državnosti Srbije, Sretenjski orden prvog reda dobili su Srpska akademija nauka, Matica srpska i Pedagoški fakultet u Somboru.

Pedagoški fakultet Sombor

Godina jubileja u kojoj su obeležena dva veka preseljenja prve učiteljske škole Preparandije iz Sent Andreje u Sombor je za nama, a Sretenjski orden je još jedna potvrda da je značaj Pedagoškog fakulteta u Somboru jedinstven kada govorimo o obrazovanju učitelja.

Ova visokoškolska ustanova je prva počela da obrazuje učitelje u Srbiji, a za dve stotine godina ovde su znanje stekli , Isidora Sekulić, Jovan Dučić, Joakim Vujić i druga značajna imena srpske istorije. Dekan Željko Vučković kaže da ga je orden prijatno iznenadio.

"Mogu da kažem da je ovo priznanje ne samo tradiciji koja traje već dvesta godina, već i svim naporima koje činimo na Pedagoškom fakultetu, da pokažemo da smo dostojni duha i misije srpske učiteljske škole Preparandije i njenog uticaja u srpskoj nauci, prosveti i kulturi", rekao je Vučković.

"Smatram da i trebamo da budemo emotivni kada je u pitanju fakultet ovog tipa, koji se bavi pre svega humanizmom u svom pozivu, ali ne smemo da dozvolimo da emocija nadvlada trezvenost i zato ovaj fakultet dobija ovu nagradu kao čast i nadahnuće ove dvovekovne tradicije, ali istovremeno je to i dokaz kvaliteta koji se odvija na ovom fakultetu, kao i dokaz io priznanje onima koji rade na ovom fakultetu danas", dodaje prof. dr Saša Marković.

Pedagoški fakultet u Somboru na osnovnim, master i doktorskim studijama pohađa preko šest stotina studenata. Prošle godine fakultet je dodelio besplatne školarina studentima prve godine, a tako će biti i ove jeseni.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: