Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Septembarski upisni rok na UNS-u: Ponovo i budžetski indeksi


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 14.09.2017. )

Na Univerzitetu u Novom Sadu se bliži kraju i septembarski upisni rok, za koji je ove godine ostalo mesta za 623 budžetska i 2.077 samofinansirajućih brucoša.

Univerzitet u Novom Sadu

Foto: UNS

Na ova mesta je konkurisalo 606 svršenih srednjoškolaca, pa bi, u idealnim uslovima, svi mogli da se upišu na budžet.

Međutim, pored toga, što je i ovaj put za neke fakultete i smerove veće, a za neke manje interesovanje, do budžetskog indeksa vodi i sakupljenih više od 50 bodova, tako da ni ovaj put garancije nema.

I dok su se prošle nedelje na fakultetima UNS-a održavali prijemni ispiti, ova je u znaku objavljivanja ispitnih rezultata i na osnovu njih rang-lista.

Konačne rezultate prvi su objavili Tehnološki, Medicinski, Prirodno-matematički, Građevinski, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu i Pedagoški u Somboru.

Ovih šest fakulteta UNS-a raspisali su u septembarskom roku konkurse za popunu 393 budžetska i 534 samofinansirajuća mesta. Za polaganje prijemnog za ova mesta prijavilo se 215 kandidata, a na prijemni ih je izašlo 188.

Od ovog broja, samo jedan kandidat nije položio prijemni, 34 ih je imalo manje od 50 bodova, što je dovoljno samo za upis na samofinansirajuća mesta, dok je 153 svršena srednjoškolca steklo uslov za rangiranje za budžetska mesta.

Na Tehnološkom fakultetu, na kojem je ostalo 42 budžetska i 24 samofinansirajuća mesta, svih 18 prijavljenih kandidata je steklo uslov za rangiranje za budžetski indeks.

Na Medicinskom fakultetu, od 75 prijavljenih kandidata, prijemni je polagao 51 i svi su položili, a s obzirom na to da su konkursali za neko od preostalih 90 samofinansirajućih mesta, ni onih 40 koji su osvojili više od 50 bodova, ne može dobiti budžetski indeks.

Svih 47 prijavljenih za neko od 193 budžetska i 161 samofinansirajućeg mesta na Prirodnom-matematičkom fakultetu polagalo je prijemni, ali ga jedan kandidat nije položio, jedan je stekao uslov za samofinansiranje, a ostalih 45 mogu se nadati budžetskom indeksu.

Na Građevinskom fakultetu, za 81 budžetsko i 23 samofinasnirajuća mesta, konkurisalo je samo osam kandidata i svi su stekli uslov za studiranje o trošku državnog budžeta.

Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, za 45 budžetskih i 119 samofinanisrajućih mesta, prijavilo se 50 kandidata, na prijemni ih je izašlo 47 i svi su položili, ali ih četvoro ima manje od 50 bodova, pa će moći da studiraju samo o svom trošku, dok 43 kandidata može računati na budžet.

Svih 17 kandidata, koji su konkurisali za neko od 32 budžetska i 117 samofinansirajućih mesta na Pedagoškom fakultetu u Somboru, su sakupili više od 50 bodova, te im sleduju budžetski indeksi.

Ovih dana konačne rang liste objaviće i ostali fakulteti UNS-a, a većina će do kraja nedelje upisati i poslednje ovogodišnje brucoše.

Za sledeću nedelju upis je ostavljen jedino na Ekonomskom fakultetu i na Akademiji umetnosti.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: