Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Septembarski rok druga šansa i za budžetske indekse na UNS


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 06.09.2017. )

Prijemom prijava za polaganje prijemnog ispita je na Univerzitetu u Novom Sadu počeo septembarski upisni rok, u kojem je ova visokoškolska institucija maturantima ponudila preostalih 624 budžetska i 2.077 samofinansirajućih mesta.

Univerzitet u Novom Sadu

Foto: UNS

I mada  u kampusu UNS-a nije vrilo kao u vreme prijavnjivalja u prvom ovogodišnjem upisnom roku, bilo je dosta onih koji će indeks pokušati da zarade u drugom.

Nevena Milosavljević iz Smedereva, sa diplomom Gimnazije, na UNS je pokušala da se upiše i u junskom roku, ali do indeksa Medicinskog fakulteta nepremostiva prepreka bilo je nedovoljno osvojenih bodova na testu iz biologije.

- Sada ću pokušati da se upišem na geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, jer ima veze sa ekologijom, koja me interesuje - kaže Nevena. - Preko leta sam za prijemni učila geografiju i valjda sada neću uprskati. Za Novi Sad sam se odlučila jer mi sestra već dve godine ovde studira bilogiju i kaže da su svi jako prijatni i predusretljivi.

Nedovoljno bodova na prijemnom u junu, ali za arhitekturu na Beogradskom univerzitetu i Nikolu Vasiljevića iz Šapca doveli su u Novi Sad.

- Dvoumio sam se između arhitekture i prava i ipak odlučio za arhitekturu, ali nisam imamo dvoljno bodova na testu opšte informisanosti - kaže Nikola. - Pošto mi brat već ovde sturdira pravo, a i nekoliko njih iz društva se upisalo na fakultete u Novom Sadu, dolučio sam i ja da pokušam na UNS-u i deo leta proveo sam pripremajući se iz Zbirke za polaganje prijemnog, pa se nadam da ću uspeti - kaže Nikola.

Dejan Nister s diplomom Srednje elektrotehničke i građevinske škole iz Zrenjanina septembarski rok morao je da čeka jer je junski proveo prikovan za krevet.

- Pred junski upisni rok imao sam saobraćajnu nesreću u kojoj je na mene na motoru naleteo automobil, pa sam sa slomljenom butnom kosti čitav rok proveo u krevetu - kaže Dejan. - Prijavio sam se za polaganje prijemnog za zaštitu na radu na Fakultetu tehničkih nauka, jer sam to posle mature i želeo da upišem. Na sreću, na ovom smeru ostalo je slobodnih mesta, ali samosamofinansirajućih.

Prijavu za polaganje prijemnog ispita za smer stočarstva na Poljoprivrednom fakultetu Nikola Petrić iz Zasavice tek je popunjavao jer u junskom upisnom roku nije stigao da učestvuje.

- Mi kod kuće imamo veliku farmu goveda i to je razlog što sam završio veterinarski smer u poljoprivrednoj školi u Bogatiću, a i što želim da završim stočarstvo na Poljoprivrednom - kaže Nikola. - S obzirom da pružamo i kombajnerske usluge, a u vreme junskog roka žetva je bila u punom jeku, nisam stigao da dođem i konkurišem, ali imam sreće da je na ovom smeru ostalo slobodnih mesta, pa ću pokušati sada da se upišem.

Na Tehnološkom fakultetu nismo zatekli ni jednog svršenog maturanta, a po rečima pi-ara ovog fakulteta Filipa Lončara to ne čudi jer je ove godine znatno manje interesovanje nego prethodnih godina.

- Posle junskog upisnog roka ostalo nam je slobodno još 42 budžetska mesta, a do sada smo primili tek desetak - kaže Filip Lončar. - Struke za koje školujemo su veoma perspektivne i naši diplomci se lako zapošljavaju jer ništa u privredi ne može da funkcioniše bez tehnologa, ali zainteresovanih, svejedno, nema dovoljno.

Prijavljivanje na fakultetima UNS-a, na kojima uglavnom ima slobodnih i budžetskih i samofinansirajućih mesta, trajalo je do 5. septembra, a prijemni ispiti počinju od četvrtka 7. septembra.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: