Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju


(Preuzeto sa sajta Južne vesti - 25.07.2017. )

Vodeći godinu dana kroz učeničku kompaniju, od ideje preko biznis plana, promocije proizvoda i kontakta sa klijentima, pa do zatvaranja, srednjoškolci stiču preduzetnička znanja i pripremaju se za izazove koje nosi promenljivo tržište rada u Srbiji, smatraju u organizaciji „Dostignuća mladih“.

Poslovni sastanak

Foto: Pixabay

Iako je pitanje da li će neko od učenika iz 13 kompanija koje su ove školske godine radile u niškim srednjim školama postati preduzetnik u budućnosti, sigurno je da su oni, ukoliko to požele, spremni da vode biznis.

Učenici koji prođu kroz program Učenička kompanija su pravi dokaz da se preduzetnici ne rađaju, već stvaraju, iako je osnovni cilj ovog programa podstaći preduzimljivost kod mladih ljudi, a ne nužno učiniti ih preduzetnicima – navode u organizaciji “Dostignuća mladih u Srbiji”.

Objašnjavaju da su istraživanjima organizacija koje sprovode Junior Achievement programe u skandinavskim zemljama pokazala da je 20 odsto mladih ljudi koji su tokom školovanja vodili učeničke kompanije u ovim zemljama kasnije i postali preduzetnici.

Što se Srbije tiče, organizacija Dostignuća mladih je sprovela anketu među studentima koji su prošli program Učenička kompanija i više od 80 odsto anketiranih izjavilo je da planira da započne sopstveni biznis – kaže Marija Miličković iz “Dostignuća mladih”.

Akcionim planom Evropske komisije 2013. godine predviđeno je da svaki učenik mora imati preduzetničku aktivnost tokom svog školovanja.

Učeničke kompanije još uvek nisu dovoljno zastupljene u Srbiji. Kao odgovor na takvu situaciju, mi smo u svoju strategiju uvrstili cilj da do 2020. godine program Učenička kompanija bude dostupan u svim srednjim školama u Srbiji, što znači da će svaka škola imati nastavnika obučenog za primenu metodologije i sprovođenje programa – objašnjava Miličković.

 

U Skandinaviji svaki srednjoškolac uči o preduzetništvu

U organizaciji “Dostignuća mladih” objašnjavaju da se preduzetničko obrazovanje u nekim zemljama Evropske unije primenjuje već  50 godina i napominju da je program Učenička kompanija Evropska komisija 2006. godine proglasila najboljim modelom preduzetničkog učenja.

U skandinavskim zemljama je to deo državne politike i sistema iako ga sprovodi nacionalna Junior Achievement organizacija. Praktično svaki srednjoškolac ima ovakvo iskustvo kao obavezu. S druge strane, u Nemačkoj to nije slučaj – kažu ovoj organizaciji.

Iz niške Regionalne privredne komore (RPK) napominju da se u Agendi iz Osla za preduzetničko učenje u Evropi iz 2006. godine jasno navodi kako preduzetničko obrazovanje treba da bude uključeno u nastavni program za osnovne škole.

Akcioni plan 2020. Evropske komisije ima za cilj da ukloni postojeće prepreke u jačanju preduzetničkog potencijala u Evropi, a posebno da utiče na otvaranje novih kompanija i radnih mesta. Očekivani rezultati realizacije ovakvih strateških ciljeva kao i projektnih aktivnosti predviđenih ovim projektom dovode do toga da mladi proaktivno traže, pronalaze i kreiraju poslove, posedujući neophodna znanja, veštine i kompetencije koje su tražene na tržištu rada – objašnjavaju u RPK Niš.

Posao

Foto: Pixabay

 

Učenje kroz rad

Program Učenička kompanija organizacije “Dostignuća mladih” sprovodi se više od deset godina u srednjim školama širom Srbije i zasniva se na principu „učenje kroz rad“.

Učenici pod nadzorom obučenih nastavnika-mentora stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Oni su sve vreme uključeni u razvoj i vođenje svojih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, i omogućeno im je da zarađenim novcem sami upravljaju – objašnjavaju iz “Dostignuća mladih”.

Učenici se postiču da stvaraju kontakte sa potencijalnim kupcima i promovišu svoj rad i van škole. Osim toga, uče o tome kako funkcioniše biznis i tržišna ekonomija u Srbiji.

U 6 niških srednjih škola proteklih godina stvoreno je mnogo uspešnih učeničkih kompanija koje su osvajale prva tri mesta na nacionalnom takmičenju, a neke od njih su kao pobednici predstavljale Srbiju i na evropskom nadmetanju učeničkih kompanija.

U protekloj školskoj godini na nacionalnom takmičenju drugo mesto osvojila je kompanija “S mass” iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu. Oni su osmislili specifičan proizvod  - “pametnu masu” koja razvija finu motoriku kod dece. U državnom finalu Niš je predstavljao još jedan tim iz iste Gimnazije – kompanija „NutriensTerra”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom smeše za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje.

Realizaciju programa preduzetničkog obrazovanja Dostignuća mladih finansira poslovni i državni sektor, kao i međunarodne organizacije poput Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: