Prijemni.rs
Maturang
  • Predlog kvota na UNS-u: Manje i budžetskih i samofinansirajućih mesta


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 26.02.2018. )

Na Univerzitetu u Novom Sadu uveliko teku pripreme za narednu školsku godinu. U skladu s predlozima fakulteta, sačinjen je predlog upisnih kvota i upućen u pokrajinsku administraciju, a ukoliko tu dobije zeleno svetlo, u školskoj 2018/19. na UNS bi, na svim nivoima studija, moglo da se upiše ukupno 16.006 studenata, što je 304 manje nego prošle godine.

Univerzitet u Novom Sadu

Foto: UNS

Na UNS-u planiraju da raspišu konkurs za popunu 8.254 budžetska mesta, što je za 164 mesta manje od lanjskog plana i 7.752 samofinansirajuća mesta, što je za 140 mesta manje nego što je planirano za ovu školsku godinu.

Na osnovnim strukovnim studijama, koje postoje samo na Fakuletu tehničkih nauka, Prirodno-matematičkom, Medicinskom i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, u odnosu na prošlu godinu ništa se nije menjalo, i predlog je da se i ove godine konkurs raspiše za popunu 95 budžetskih i 213 samofinansirajućih mesta.

Svi fakulteti UNS-a, osim Medicinskog, imaju osnovne akademske studije, na kojima bi i naredne školske godine trebalo da bude najviše mesta, ali ipak manje nego lane. Planirano je da na budžetu bude 4.864 mesta, što je za 129 mesta manje nego lane, te još 3.476 samofinansirajućih, što je za 235 mesta manje od lanjskog plana. Gledano po fakultetima, Filozofski planira 27 budžetskih mesta više, ali zato osam samofinansirajućih manje, Pravni čak 100 samofinansirajućih mesta manje, FTN 12 budžetskih manje, a PMF, uz 84 budžetska manje i samofinansirajuća mesta smanjuje za 11.

Na Akademiji umetnosti biće 26 samofinansirajućih mesta više, na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu biće manje 60 budžetskih mesta, dok će Pedagoški fakultet u Somboru u odnosu na prošlogodišnji plan za 31 smanjiti broj samofinansirajućih mesta.

Na integrisanim studijama, koje imaju samo Poljoprivredni, Medicinski i PMF, biće mesta za 462 budžetska i 235 samofinansirajućih studenata.

Promena će biti samo na PMF, gde će, u odnosu na prošlu godinu, konkurs biti raspisan za 97 budžetskih mesta više i za 22 samofinansirajuća manje.

Indekse master akademskih studija ove godine moglo bi da dobije 2.594 budžetska akademca, što je 135 manje od lanjskog plana, i 2.909 samofinansirajuća, što je 138 više nego što je planirano lane. Zbirno gledano, na ovom nivou studija biće tri mesta više nego lane. Na Filozofskom fakultetu planirano je 93 budžetska mesta manje, ali i 81 samofinansirajuće više, na Medicinskom šest samofinansirajućih mesta više, na PMF-u 42 budžetska manje i dva samofinansirajuća više, a na Akademiji umetnosti devet samofinansirajućih mesta manje.

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu planira isti broj studenata kao i lane, ali tri budžetska više, nauštrb istog broja samofinansirajućih mesta. Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje biće 25 samofinansirajućih mesta više, a na Pedagoškom u Somboru 20 samofinansirajućih mesta će biti manje.

Na interdisciplinarnim studijama na nivou Univerziteta planirano je tri budžetska mesta manje, ali i 24 samofinansirajuća više.

Specijalističke strukovne studije na UNS-u ima samo FTN, a na njima će, kao i lane, biti samo 160 samofinansirajućih mesta.

Na specijalističkim akademskim studijama, koje imaju FTN, Tehnološki, Medicinski fakultet i Akademija umetnosti, takođe su sva mesta samofinansirajuća i biće ih 227, što je za šest više nego lane i sva su na Akademiji umetnosti.

Na doktorskim studijama na fakultetima UNS-a biće u 2018/19. školskoj godini mesta za 236 budžetskih i 532 samofinansirajuća studenta, što je tri budžetska mesta više i 27 samofinansirajućih manje nego lane.

U odnosu na prošlu godinu promene su predložili samo Filozofski fakultet, i to dva budžetska i 19 samofinansirajućih manje, na Akademiji umetnosti planiraju da upišu na ovom nivou isti broj studenata, ali će nauštrb devet samofinansirajućih upisati isti broj budžetskih više, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ traži pet budžetskih studenata manje, a na interdisciplinarnim doktorskim studijama na UNS-u biće više za po jedno mesto i na budžetu i na samofinansiranju.

 

Školarine

Školarine za samofinansirajuće studente na najvećem broju, od čak 380 studijskih programa, ostaće iste i kretaće se od 50.000 do 125.000 dinara. Ipak, neki fakulteti tražili su povećanje, a neki čak i smanjenje školarina.

Tako bi na Medicinskom fakultetu trebalo da poskupi godina na integrisanim studijama stomatologije na engleskom jeziku, i to i za domaće i za strane studente sa 5.500 na 6.000 evra, dok bi doktorske studije pretkliničkog, kliničkog istraživanja i javnog zdravstva za domaće studente sa 110.000 trebalo da poskupe na 200.000 dinara, a za strance sa 2.500 na 3.500 evra.

Sa 90.000 na 120.000 dinara trebalo bi da poskupe na FTN-u osnovne strukovne studije softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija, te osnovne akademske studije računarstva i automatike, primenjenog softverskog inženjerstva, softverskog inženjerstva i IT-Novi Sad, informacionog inženjeringa i inženjerstva informacionih sistema, a sa 100.000 na 120.000 dinara trebalo bi da poskupe i master akademske studije na ovim smerovima. Specijalističke strukovne studije energetike, elektronike i telekomunikacija, inženjerskog menadžmenta, kao i specijalističke akademske studije energetske efikasnosti u zgradarstvu trebalo bi da sa 125.000 poskupe na 150.000 dinara.

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu sa 80.000 na 85.000 dinara trebalo bi da poskupi samofinansirajuća godina na osnovnim akademskim studijama IT, informatike i tehnike u obrazovanju, menadžmenta IT, inženjerskog menadžmenta, IT-softverskog inženjerstva, mašinskog inženjerstva, odevnog inženjerstva, inženjerstva zaštite životne sredine i industrijskog inženjerstva u eksploataciji nafte i gasa.

Isto povećanje očekuje i samofinansirajuće studente na master akademskim studijama IT, mašinskog inženjerstva, inženjerskog menadžmenta, odevnog inženjerstva, informatike i tehnike u obrazovanju, i informatike i tehnike u E-upravi i poslovnim sistemima.

 

Jeftinije studije vinarstva

Sa 80.000 na 90.000 dinara i za domaće studente i za strance, trebalo bi da poskupe i interdisciplinarne master akademske studije statistike na nivou Univerziteta, dok bi studije vinogradarstva i vinarstva na takođe interdisciplinarne, master i na nivou Univerziteta, za domaće studente, trebalo da pojeftine sa 208.000 na 150.000 dinara.

Pojeftinjenje, ali samo strane studente, čeka na PMF-u, i to na master akademskim studijama dvopredmetne nastave prirodnih nauka-matematike i informatike.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: