Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Pet stipendija na FTN-u stiglo iz privrede


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 10.07.2017. )

Prozivka za upis na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu mnoge je obradovala jer je pomeranje i budžetskih i samofinansirajućih crta, mnogima ipak ispunilo želje.

Fakultet tehničkih nauka

Foto: FTN

Ipak, posebnu radost ovogodišnjim brucošima priredilo je pet kompanija koje su za kandidate kojima je prva želja bila da upišu industrijsko inženjerstvo, a posle svih pomeranja su ostali ispod budžetske crte, obezbedili po jednu stipendiju za prvu godinu studija.

„Kao i prošle godine, i ove su kompanije IGB Automotiv, Norma grup, Kontinental, Panonit i Lir obezbedile stipendije za prvu godinu u visini školarine za po jednog brucoša, koje nisu za studente obavezujuće. I ove stipendije kompanija, od kojih su četiri iz automobilske industrije i jedna iz IT sektora, dokaz su da je ovo smer koji je veoma perspektivan i svakako su dodatna motivacija studentima, rekao je direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment profesor dr Bojan Lalić.

Lazar Vukosavljev sa diplomom novosadske gimnazije „Isidora Sekulić“ i i ukupno nešto više od 67 bodova pre prozivke i pomeranja i budžetskih i smofinansirajućih crta bio je 37. ispod budžetske crte i već spreman na samofinansiranje. Kaže, stipendija IGB Automotiv uštedela mu je 90.000 dinara i stvarno ga usrećila.

Stefan Milisavljević iz Obrovca je na prozivku stigao kao maturant Gimnazije u Bačkoj Palanci, a 66 bodova dovela su ga do trećeg mesta ispod samofinansirajuće crte na industrijskom inženjerstvu. Kako mu se druga želja-industrijski menadžment baš i nije sviđala, bio je spreman da ove godine plati školarinu, ali mu je stipendija Norma grupe ulešala čitavo ovo leto.

-„Kao drugu želju naveo sam energetiku i procesnu tehniku, ali ne bih se tu upisao nego bih išao na samofinansiranje na industrijsko inženjerstvo, tako da mi je ova stipendija Panonita stvarno jako dobro došla“, kaže Aleksa Pejić iz Crvenke, koji je na FTN stigao kao maturant Srednje tehničke škole u Kuli.

Nemanja Milutinović geodetski smer završio je u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“ u Novom Sadu i kaže stipendija je za njega ižnenađenje jer imao je sadam bodova manje od poslednjeg primljenog na ovaj smer na budžet prošle godine. Ipak, kada je prozivka pomerila crte, Nemanja se našao četvrti ispod budžetske, i to mu je obezbedilo vaučer Kompanije Lir.

„Pošto nisam bio spreman da se upišem na samofinansiranje, meni bi se bez ovog vaučera ispunila tek treća želja sa liste. Prva želja mi je bilo industrijsko inženjerstvo, druga industrijski menadžment, ali ni za jednu ni za drugu nisam imamo dovoljno bodova ni za budžet ni za samofinansiranje, nego bih upao tek na budžet na proizvodno mašinstvo, što mi je bila treća želja. Ovako, pomeranjem crta, stigao sam na peto mesto ispod budžetske crte na svojoj prvoj želji. Međutim, bez obe stipendije to mi ništa ne bi značilo, jer mogu da se upišem samo na budžet, što mi je stipendija Kompanije Kontinental i obezbedila, te sam izuzetno srećan i zahvalan“, kaže Dragan Đođić, maturant Ekonomske škole u Kuli.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: