Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Otvorena vrata na fakultetima za buduće brucoše


(Preuzeto sa sajta RTS - 20.03.2017. )

Fakulteti i visoke škole strukovnih studija otvaraju svoja vrata potencijalnim brucošima organizujući za njih predstavljanje programa i razgovor sa studentima i profesorima. Profesori kažu da budući akademci treba da vide i shvate filozofiju nastave, i da biraju akreditovane programe.

Otvorena vrata

Dobar studijski program, praksa, akreditovana škola, posvećenost profesora studentima, kriterijumi su pri odabiru studija, tvrde akademci.

"Velika je razlika između privatnog i državnog fakulteta samim tim što nas ima manje i samim tim što su profesori nekako čini mi se angažovaniji u privatnoj školi i verovatno su bolji uslovi zato što plaćam", navodi Nataša Božinović, student VMŠSS "Milutin Milanković".

Profesori pak, sa svakom novom akreditacijom, inoviraju postojeće i otvaraju nove smerove. Za visoke škole strukovnih studija u toku je treći akreditacioni krug.

"Bili smo u obavezi da materijal za akreditaciju predamo do kraja novembra, predali smo za stare programe to su dva na osnovnim studijama - za strukovnu medicinsku sestru, i za strukovnog fizioterapeuta, i na specijalističkim studijama za medicinsku sestru intenzivne zdravstvene nege. Predali smo i jedan novi program, za strukovnog medicinskog radiologa", objašnjava Gordana Arsić Komljenović, direktor VMŠSS "Milutin Milanković".

Komisija ima rok od godinu dana da odgovori na podnet zahtev.

"Sve akreditacije koje su u toku, a prethodno su bile stečene, imaju prava da upisuju studente ukoliko im se u roku ne bude okončao postupak akreditacije", navodi prof. Ćemal Dolićanin, predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

I fakultetima je važno da upišu što bolje brucoše, pa organizuju susrete s njima. Uvode i nove studijske programe.

Anđela i Lara, budući brucoši, navode da su iz Ruske škole i da je upis na Filološki fakultet njihova želja.

"Nije lako upisati Filološki fakultet, konkurencija je veoma velika. Mi smo akreditovali 'Kulture u dijalogu', to je master program koji otvara čitav svet našim studentima, zatim akreditovali smo i ove jeseni, krećemo sa nastavom izuzetno specijalizovanog master programa za studije prevodilaštva", objašnjava prof. Ljiljana Marković dekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

Jedna stvar su sajtovi i predstavljanje fakulteta u virtuelnom svetu, kažu profesori, dok je sasvim nešto drugo kada budući student vidi fakultet i razgovara sa profesorom.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: