Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Od 707 novih mesta na IT smerovima srpskih fakulteta, najviše ih je u Novom Sadu


(Preuzeto sa sajta Blic - 12.06.2017. )

Na državnim fakultetima u Srbiji biće u narednoj školskoj godini otvoreno još 707 mesta na raznim smerovima iz informacionih tehnologija, od čega 556 na budžetu.

Povećane kvote za IT studente

Foto: RAS Srbija (preuzeto sa blic.rs)

Najviše dodatnih IT indeksa podeliće univerziteti u Novom Sadu, Novom Pazaru i Kragujevcu.

- Ukupno 13 fakulteta predalo je tokom aprila i maja ove godine dokumentaciju za 26 studijskih programa iz informacionih tehnologija (IT), pri čemu je postupak akreditacije već završen za 10 fakulteta i 16 programa - rečeno je “Blicu” u Ministarstvu prosvete.

Prema podacima Ministarstva, Univerzitet u Novom Sadu priprema najviše novih indeksa za IT studije - 244 Prorektorka Biljana Abramović smatra da će to uticati i na povećanje interesovanja na fakultetima koji ih nude.

- Imajući u vidu Akcioni plan Vlade, kao i nameru Nemačke kompanije “Kontinental” da otvori istraživačko-razvojni centar u Novom Sadu, očekujem da će biti povećano interesovanje za Fakultet tehničkih nauka, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Somboru, Prirodno-matematički fakultet i Ekonomski fakultet, koji nude studijske programe u oblasti informatike - kaže Abramović.

Upravo zbog porasta interesovanja za matematičke i tehičke nauke, povećanje za ukupno 135 mesta predložio je i Državni univerzitet u Novom Pazaru.

- Ministarstvo je prihvatilo naš predlog da se budžetske kvote na studijskim programima Računarska tehnika i Matematika i informatika povećaju. Uvodimo i dva nova studijska programa, Poslovnu informatiku i Sofversko inženjerstvo, koji su dobili akreditaciju za upis po 40 budžetskih studenata - ističe za naš list rektor univerziteta prof. dr Miladin Kostić.

Fakulteti koji su tražili povećanje broja studenata, susreli su se s nedostatkom kadrova i prostora. Kao jedno od rešenja je da se deo vojnih objekata dodeli univerzitetima.

- U pitanju su kasarne “Filip Kljajić” u Nišu i “Arčibald Rajs” u Novom Sadu, kao i Dom vojske u Kragujevcu. U toku je postizanje dogovora ETF-a u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede za deo zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra - objašnjavaju iz Ministarstva.

U planu je i dodatno angažovanje nastavnika i saradnika. Odlukom Vlade biće otvoreno ukupno 163 nova radna mesta na neodređeno vreme na osam fakulteta.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: