Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Nauka je ponovo u gradu!


(Preuzeto sa sajta RTS - 12.09.2017. )

Požurite u Galeriju nauke i tehnike SANU! Ona je, po mišljenju kolega novinara koji su se na potpuno novi način upoznali sa fizikom, najzabavnije mesto u Beogradu! Otvara se izložba "Nauka kroz zabavu".

Nauka

Foto: Pixabay

Praktično do kraja septembra, kroz osamnaest veoma atraktivnih eksperimenata, učenici starijih razreda osnovne škole, srednjoškolci, ali i ostali zainteresovani, moći će da se upoznaju sa fenomenima i zakonima fizike i optike.

„Ideja da se napravi izložba ʼNauka kroz zabavuʼ potekla je od naših kolega sa Univerziteta u Štutgartu. Cilj nam je da mladima pokažemo koliko je nauka zanimljiva i da ih privučemo da se bave istraživačkim radom", rekao je prof. dr Branislav Jelenković iz Instituta za fiziku.

Robert Luf, istraživač na polju kvantne fizike sa Univerziteta u Štutgartu, osim naučnim radom bavi se i smišljanjem kreativnih i atraktivnih ogleda, kojima već petnaest godina privlači publiku svih uzrasta.

„Kvantna fizika i kvantna mehanika su oblasti u koje naša država ulaže mnogo novca. Zbog toga smo u obavezi da javnosti predstavimo šta mi to radimo i zbog čega. Naravno, ne do detalja, ne koristimo nikakve jednačine, već omogućavamo publici da vidi, dodirne i uradi ogled, praktično da se poigra...", rekao je za Internet portal Obrazovno-naučnog programa dr Robert Luf.

Na taj način fenomeni sa svetlošću, rotacijom, tečnostima, magnetnim poljem lako zainteresuju posetioce, koji zatim zatraže objašnjenje. Deca se samo poigraju, ali odrasli imaju mnoga pitanja, dodao je naš sagovornik.

Izložbu „Nauka kroz zabavu" u Galeriji nauke i tehnike organizovali su Institut za fiziku, Univerzitet u Štutgartu, Galerija nauke i tehnike SANU i Centar za promociju nauke.

„Veoma me raduje što je angažovanjem Centra za promociju nauke o izložbi obavešten veliki broj škola. Odziv je izuzetan, svi termini predviđeni za grupne posete su već rezervisani. Demonstratori su budući istraživači, učenici četvrte godine Matematičke gimnazije, a obučile su ih naše kolege sa Univerziteta u Štutgartu", dodao je prof. Jelenković.

 

Radionice za učenike i nastavnike

Tokom trajanja izložbe „Nauka kroz zabavu" biće organizovane radionice za učenike i nastavnike. Organizatori su obezbedili i priručnike sa opisom predstavljenih ogleda, ilustracijama i fotografijama, kako bi neke od njih mogli da ponove i u školskim kabinetima.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: