Prijemni.rs
Maturang
  • Najbolji hemičari Vojvodine


(Preuzeto sa sajta RTS - 18.04.2018. )

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine bio je mesto susreta srednjoškolaca ‒ ljubitelja hemije. Takmičili su se, družili, i na kraju dobili i diplome i poneki poklon.

Hemija

Foto: Pixabay

Održano je međuokružno takmičenje iz hemije za učenike srednjih škola u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Srpskog hemijskog društva.

„Ovo je prvi put posle dugog vremena da je neko takmičenje iz hemije organizovano na Prirodno-matematičkom fakultetu. Ugostili smo 34 učenika iz devet srednjih škola Južnobačkog i Sremskog okruga", rekao je koordinator takmičenja i predsednik komisije prof. dr Janoš Čanadi, šef Katedre za organsku hemiju.

Takmičenje iz hemije sastoji se iz dva dela, rekla je prof. dr Suzana Jovenović-Šanta, članica komisije za pripremanje i sprovođenje takmičenja. 

„Učenici su tokom dva i po sata polagali test sačinjen od dvadeset zadataka. Zatim su oni najbolji dobili eksperimentalni zadatak, koji je trajao četiri sata. Četvoro sa najboljim rezultatom plasiralo se na republičko takmičenje koje će biti održano od 11. do 13. maja na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu."

Domaćin takmičenja, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, organizovao je i dodelu nagrada: učenicima koji su se plasirali na republičko takmičenje pripale su diplome, ostalim takmičarima i njihovim mentorima zahvalnice.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: