Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Na fakultetima Univerziteta u Beogradu još 1.300 mesta


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 14.07.2017. )

Prvi upisni krug završava se danas, a na Univerzitetu u Beogradu ostaće, prema prvim procenama, oko 1.300 slobodnih mesta za septembarski upisni rok. 

Univerzitet u Beogradu

Foto: UB

Još jedan prijemni ispit, u septembru, zasigurno će organizovati Pravni, Ekonomski, Pravoslavni bogoslovski, Poljoprivredni, Filološki... Podaci nisu i dalje konačni, jer na mnogim fakultetima još danas šansu za upis imaju budući brucoši koji su prijemni polagali na nekim drugim, srodnim fakultetima.

Kao i prethodnih godina, popunjeni su Elektrotehnički, Fakultet organizacionih nauka, Medicinski, Stomatološki, Farmaceutski...

- Fakultetima je 15. jul poslednji rok kada treba Univerzitetu u Beogradu da dostave podatke o broju upisanih studenata i slobodnim mestima za drugi upisni krug. Tek tada ćemo znati kakva je gde situacija - kaže za "Novosti" dr Nada Kovačević, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. - Zasada znamo da je ostalo više slobodnih mesta nego prošle godine. Sada je ukupno oko 1.300, a prošle godine bilo je pet odsto od upisne kvote.

Prof. Kovačević objašnjava da treba sačekati sutrašnje izveštaje, jer recimo Fizički fakultet i Fakultet za fizičku hemiju ne popune kvote svojim kandidatima, ali im se onda prijave neki koji su polagali na drugim fakultetima.

Oko 300 mesta za septembar ostaće na Ekonomskom fakultetu, potvrdio je za "Novosti" dekan prof. dr Borislav Boričić, a 148 mesta biće i na Pravnom fakultetu, kaže prodekan prof. dr Vladan Petrov.

Na Filološkom fakultetu, posle drugog upisnog dana ostalo je čak i budžetskih mesta na pojedinim grupama za strane jezike i književnost. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu razlika između onih koji su položili prijemni i upisnih kvota je 66, tako da će i ovde biti organizovan prijemni u septembru.

Mnogo slobodnih indeksa ostalo je i na pojedinim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu. Na Pravnom fakultetu ovog univerziteta, recimo, ostalo je čak i budžetskih mesta, a u septembru će moći da upišu dodatnih 379 brucoša. Na Tehnološki fakultet moći će da prime 42 budžetska i 24 samofinansirajuća, na Pedagoškom je ostalo 117 samofinansirajućih i 32 budžetska mesta, a slobodnih mesta ima i na još nekim fakultetima.

 

Rokovi

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu počinje 1. septembra, a prijavljivanje kandidata treba da bude završeno do 5. septembra. Polaganje prijemnih ispita zakazano je za 6. i 7, dok preliminarne rang-liste treba da budu objavljene 8, a konačne najkasnije 13. septembra. Upis treba da bude završen 16. septembra.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: