Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Maturanti kao sudije, tužioci i advokati


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 20.03.2017. )

Republičko takmičenje srednjih škola u simulaciji sudskog procesa održano u Opštini Zemun. Đaci iz Sremske Mitrovice, Petrovca na Mlavi, Kruševca, Šapca, Niša, Kragujevca i Beograda.

Simulacija sudskog procesa

Otvaram glavni pretres po optužnici osnovnog javnog tužioca u Beogradu KT 284/17 od 18. 3. 2017. godine, zbog krivičnog dela utaje poreza iz člana 229 stav 3, Krivičnog zakonika Republike Srbije - vešto je izgovarala "sudija" Jovana Karimanović (19), učenica Pravno-poslovne škole iz Beograda. Zajedno sa još pet drugara, koji su se našli u ulogama tužioca, branioca, optuženog, svedoka i veštaka, tim ove škole prvi je predstavio svoj slučaj na Republičkom takmičenju u simulaciji sudskog procesa, održanom u subotu u zgradi Opštine Zemun.

Na takmičenju je učestvovalo osam srednjih škola iz Sremske Mitrovice, Petrovca na Mlavi, Kruševca, Šapca, Niša, Kragujevca i Beograda, a koje pripadaju Zajednici ekonomskih i pravnih škola. Đaci, koji u školama slušaju predmet Osnovi pravnih postupaka, mesecima se pripremaju za takmičenje u simulaciji sudskog procesa. Pošto prvo izvuku zadatak, tim ima pola sata da prouči slučaj i osmisli izlaganje. Još pola sata im preostaje za simulaciju, gde je cilj spojiti teoriju, odnosno poznavanje zakonskih propisa, sa veštinom glume, kako bi prisutnima što bolje dočarali sudnicu.

"Sudija" Karimanović vešto je vodila slučaj, saslušavala optuženu Ružicu Vukosavljević za utaju poreza, slušala primedbe tužioca Mijata Kontića i branioca Miloša Reljića. Pomno je saslušala i svedoka Anastasiju Despotović, ali i veštaka Anastasiju Mitrović. Po iznošenju dokaza i završetku glavnog pretresa, pozvala je tužioca i odbranu da daju završnu reč. Po izricanju presude, uigran i ubedljiv tim ovih srednjoškolaca pobrao je aplauze, divljenje prisutnih, ali i simpatije žirija.

- Kad smo dobili slučaj, svi smo počeli da paničimo - u isti mah izgovaraju Jovana Karimanović i Anastasija Mitrović. - Onda smo shvatili da moramo da se usredsredimo na zadatak, kako bi svako od nas što bolje odigrao svoju ulogu. Prezadovoljni smo kako je sve ispalo i kako smo se snašli, s obzirom na to koliko malo vremena imamo na raspolaganju.

U euforiji, većanju i dogovaranju, svoj slučaj krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda pripremaoje i tim Pravno-birotehničke škole "Dimitrije Davidović" u Zemunu, koja je bila i organizator ovog nadmetanja.

Simulacija sudskog procesa

- Super smo se snašli pošto smo to krivično delo najviše i vežbali - iskrena je učenica Tanja Mitrović (18), u ulozi tužioca. - Brzo smo se dogovorili, usaglasili i napravili slučaj. A pohvale profesora znače i da smo simulaciju dobro izveli. Svi uživamo u ovome, zanimljivo nam je da i tremu, uprkos zvučnim imenima koja sede u žiriju, nismo imali.

Da ni izbor pobednika nije lak, svedoči činjenica da i nakon što žiri proglasi najboljeg, svi timovi mogu da ulože žalbe. Tek po njihovom razmatranju, sledi pravo proglašenje pobednika. 

Simulacija sudskog procesa

 

Stručni žiri

Izlaganje slučaja, pretres i saslušanje svedoka pomno je pratio stručni žiri na čelu sa prof. dr Sretom Nogom, profesorom Pravnog fakulteta Univerziteta "Džon Nezbit", Dragoljubom Zdravkovićem, sudijom Višeg suda u Beogradu, i Brankom Trifunović, zamenicom javnog tužioca.

Simulacija sudskog procesa

 

Ponosni profesori

- Ponosna sam na svoje đake, bez obzira na to da li pobeđuju ili gube - iskrena je Milica Čiča, profesorka beogradske Pravno-poslovne škole. - Deca ovo rade zato što vole, što im je zabavno. Slučaj koji je moj tim imao bio je težak, a vremena za pripremu malo. Moraju dobro da poznaju zakonske procese da bi simulacija bila uspešna. Svi su pokazali koliko su talentovani i znam da će neki od njih jednog dana biti uspešni advokati, tužioci...


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: