Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Još jedno sjajno otkriće o čokoladi


(Preuzeto sa sajta 021 - 01.08.2017. )

S najnovijim otkrićem čokolada je postala još veličanstvenija. Naučnici s Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija objavili su rezultate eksperimenta koji se temelje na dejstvu flavonola na starenje ljudskog mozga.

Čokolada

Foto: Pixabay

Flavonol, koji je korišćen za ispitivanje, izdvojen je iz zrna kakaa i ustanovljeno je kako samo jedan čokoladni napitak dnevno, može pomoći tipičnom 60-godišnjaku da razmišlja i pamti kao oni od 30-ak godina.

Naučnici su svoje istraživanje radili tokom tri meseca, na 37 zdravih dobrovoljaca starosti od 50 do 69 godina. Podelili su ih u dve grupe, koje su dnevno pile kakao koji je sadržavao ili veliku dozu flavonola (900 miligrama) ili nisku dozu (10 mg).

Potom su testirali sve učesnike: snimali su im mozak, merili volumen krvi u delu hipokampalne formacije u mozgu, dela koji je zadužen za formiranje memorije. 

Učesnici su rešavali i memorijske testove, pre i posle ispijanja napitka. Testovi su bili u obliku 20-minutne vežbe prepoznavanja uzoraka. Naučnici su otkrili već rečeno: oni koji su pili napitak bogat flavonolom imali su veći volumen krvi u hipokambalnoj formaciji pa su testove rešavali s boljim rezultatima. 

"Zapanjujuće je to da su tipični 60-godišnjaci nakon tri meseca ispitivanja toliko poboljšali svoju memoriju i rad mozga da su počeli da liče 30-godišnjacima", ispričao je glavni autor tog istraživanja Skot Smol i dodao da su ovi rezultati zapanjili i njih same.

Iako sad znamo da čokolada puna flavonola može pomoći starijim ljudima da imaju bolju memoriju, a mlađima da očuvaju svoju, ne može se smatrati lekom za osobe obolele od Alchajmerove bolesti. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Neuroscience".


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: