Prijemni.rs
Maturang
  • Gimnazijalci iz Stare Pazove prvi na takmičenju: FIMEK nagrađuje znanje


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 19.02.2018. )

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) održano je veliko finale tradiocionalnog takmičenja za sve maturante Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“.

FIMEK nagrađuje znanje

Foto: FIMEK

Od 45 prijavljenih škola iz 21 grada Vojvodine u finalu su našle četiri koje su pokazale kao najbolje. Prvo mesto na takmičenju osvojila je ekipa Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove. Tri člana ovog najboljeg tima: Nevena Bursać, Igor Mirosavljević i Dejan Stančević osvojila su besplatno studiranje i putovanje u neki od evropskih gradova po izboru.

Na drugo mesto plasirali su se takmičari Tehničke škole „9. maj“ iz Bačke Palanke, trće mesto pripalo je Srednjoj ekonomskoj školi iz Sombora, dok je tim Gimanzije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke završio na četvrtom mestu. Svi učesnici finala su osvojili niz lepih i korisnih nagrada.

„Podižemo prag znanja, i to može biti naš brend u budućnosti", kaže dekan FIMEK-a prof. dr Dragan Soleša

„Kao i prethodinih osam godina, i ovog puta takmičenje je bilo vrhunski organizovano. Bilo je tu puno energije i znanja. Prikazanim znanjem veoma smo zadovoljni, a svake godine podižemo kriterijume - sve su teži testovi, ne samo iz opšte kulture, već i iz prirodnih nauka. Podižemo prag znanja, tako da se sutra nećemo sramotiti, da konkurišemo i na nekim ozbiljnijim takmičenjima i na međunarodnom nivou. I to može biti naš brend u budućnosti. Po takmičenju „Fimek nagrađuje znanje“ već smo prepoznatljivi mladim ljudima kao i široj zajednici, jer pokazujemo da ima neko ko ceni znanje. Prilika je to da se dođe i do vrednih nagrada kao što su besplatna školovanja i to za sve četiri fakultetske godine. Ovaj fakultet svojim studijskim programima omogućava širok spektar zanimanja, 14 studijskih programa na tri nivoa studija. Svi su akreditovani, na osnovnim, master i doktorskim studijama. U pripremi su i doktorske studije i iz oblasti računarstava i informatike", rekao je dekan FIMEK-a prof. dr Dragan Soleša.

Takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ koje je zamišljeno kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze, počelo je 24. januara ove godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Maturanti iz vojvođanskih škola imaju priliku da pokažu znanje i kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Kako kažu organizatori, njihova misija da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu znanje i pre nego što dobiju indekse i da za to budu nagrađeni.

Od 45 škola, koliko je učestvovalo u kvalifikacijama, u polufinale se plasiralo 9 ekipa. Da su maturanti ove godine bili veoma dobro pripremljeni pokazalo se i po tome što je rezultat nekoliko puta bio izjednačen između dve, pa čak i tri škole.

„Naša ekipa je u finale došla zahavaljujući najboljem videu koji smo napravili na temu liderstva. Na ovom takmičenju imamo priliku da vidimo šta znamo, a šta ne i u kojim oblastima treba da se potrudimo da se popravimo", kaže maturant Srednje ekonomske škole iz Sombora Aleksandar Ubović.

 

Finalisti pokazali i preduzetničke veštine i kompetencije

U finalu, takmičari su pored znanja iz opšte kulture i informisanosti, pokazali i preduzetničke veštine i kompetencije, rešavanjem zadatog poslovnog problema. Pored toga, mr Zdravko Živković je takmičarima zadao dodatni zadatak, rešavanje slagalice „Doris” koju je prestižni američki časopis “Gejms” proglasio za najbolju slagalicu za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušla je u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G.

„Nismo očekivali da ćemo doći do finala i ovo je lep uspeh. Od početka smo se trudili da osvojimo što bolje mesto. Dosta smo učili za propisane oblasti, a tu je sad i slagalica kao nešto novo. Ovo takmičenje za nas učesnike predstavlja novo iskustvo, tu su i nova poznanstva s vršnjacima, ali smo i od studenata čuli dosta toga o ovom fakultetu. Stekli smo neka nova znanja", kaže maturantkinja Zorana Čolaković iz Tehničke škole “9. maj” iz Bačke Palanke.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: