Prijemni.rs
Maturang
  • Fakulteti počinju sa upisom brucoša


(Preuzeto sa sajta RTS - 03.07.2018. )

Prijemni ispiti su negde završeni, a negde tek počinju. Uglavnom na jednog brucoša dolaze dva slobodna mesta. Fakulteti, poput Geografskog, Pravnog, Matematičkog i Elektrotehničkog, počeli su da upisuju brucoše.

Upis ETF

Foto: ETF

Dva, pa i tri kandidata konkurisala su na fakultete koji školuju IT inženjere, kao i mašinske inženjere. ETF će kvote ispuniti u prvom roku, dok će se u drugom upisivati oni koji su srednju školu završili u inostranstvu. Pobednici republičkih i međunarodnih takmičenja, nisu polagali prijemni ispit.

Diplomci ETF-a u ovom trenutku mogu da računaju na siguran posao, a rezultati prijemnog obećavaju i dobre kadrove.

"Recimo 400. poslednji za elektrotehniku i računarstvo ima 78 poena, a poslednji na listi na budžetu za softversko inženjerstvo ima čak 96 poena. Tako da su to dobri rezultati koji nam garantuju dobar kvalitet studenata koji nam dolaze, a onda u budućnosti dobar kvalitet inženjera koji će biti na raspolaganju industriji", navodi profesor Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

I dok je na jednoj strani bilo prekobrojnih, na drugoj ostaju prazna i budžetska mesta. Iako je diploma Fakulteta za fizičku hemiju priznata u svetu, ovde ima još slobodnih i budžetskih mesta. Zato fakultet organizuje dopunski prvi upisni rok.

Kandidati koji su polagali prijemni ispit iz matematike, fizike, hemije ili biologije na jednom od fakulteta Univerziteta u Beogradu, mogu da predaju dokumenta 10. i 11. jula studentskoj službi Fakulteta za fizičku hemiju.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: