Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Deset medalja za fizičare: Učenici Matematičke gimnazije zablistali u Rumuniji


(Preuzeto sa sajta RTS - 17.03.2017. )

Učenici Matematičke gimnazije osvojili su čak 10 medalja na tradicionalnom međunarodnom takmičenju iz fizike "Romanian Master of Psysics", koje se održalo od 6. do 10. marta.

Matematičari osvajači medalja

Iz Srbije su učestvovala dva tima, Državni tim Srbije i ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda. Članovi državnog tima Srbije su osvojili četiri zlatne medalje i jednu srebrnu, dok su članovi ekipe Matematičke gimnazije osvojili četiri srebrne medalje i jednu bronzanu.

Zlatne medalje su osvojili Marko Medvedev (apsolutni pobednik takmičenja, prvi u generalnom plasmanu), Marko Šušnjar (drugi u generalnom plasmanu), Vuk Radović i Dušan Đorđević, svi iz Matematičke gimnazije.

Srebrnu medalju osvojio je Novak Stanojević iz gimnazije "Svetozar Marković", iz Niša.

Osim toga ekipa Srbije je ubedljivo osvojila prvo mesto u ekipnoj konkurenciji, saopštio je Fizički fakultet.

Među članovima ekipe Matematičke gimnazije srebrne medalje osvojili su Igor Medvedev, Aleksa Milojević, Darko Golubović i Ognjen Tošić, dok je bronzanu medalju osvojila Katarina Cimeša.

Tim Srbije su vodili dr Božidar Nikolić (Fizički fakultet, Beograd) i Vladan Pavlović (Prirodno matematički fakultet, Niš), dok su vođe ekipe Matematičke gimnazije bile Aleksandra Dimić i Marija Šindik.

Na takmičenju su učestvovali timovi iz šest zemalja i osim domaćina Rumunije učestvovale su i ekipe Bosne i Hercegovine, Bugarske, Brazila, Moldavije i Srbije.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: