Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Da li prijemni za fakultete zaista idu u prošlost?


(Preuzeto sa sajta B92 - 10.07.2017. )

Uvođenje velike mature umesto prijemnog ispita na fakultete nije ni hitno ni obavezno već je preporuka pojedinih eksperata iz Evropske unije.

Prijemni ispit ETF

Foto: ETF

Pogrešno protumačena vest uzburkala je akademsku javnost, ali i otvorila pitanje da li je znanje stečeno u školi bolje proveriti na kraju srednje škole ili pre početka studiranja.

Ministarstvo prosvete radi na uvođenju novina, velikih, ali postepenih. Među njima je i velika matura. 

Prijemni ispit u nacrtu novog Zakona o visokom obrazovanju više ne postoji ni kao termin, a kamoli kao praksa. Novina je velika matura, koja bi trebalo bi da osigura jednaku startnu poziciju za sve srednjoškolce koji žele na fakultet, pilot-projekat planiran je za 2019, a primena 2021. 

“Mi smo i u Zakon o visokom obrazovanju, u nacrt zakona, ugradili elemente i predvideli da se upis radi na bazi uspeha u srednjoj školi, na bazi uspeha ostvarenog na maturi i naravno na nekim dodatnim proverama znanja odnosno ispitima koje fakulteti mogu uvesti. Nema govora ni o kakvom hitnom uvođenju bilo čega, pogotovo ne onoga što je krucijalno važno za vezu srednjeg obrazovanja i visokog, ulaza u visoko obrazovanje”, navela je Vesna Mandić, pomoćnica ministra za razvoj i visoko obrazovanje. 

U obzir se uzimaju i evropska iskustva. 

“Ekspertska mišljenja i preporuke su razvijeni kako bi nadležnima u Srbiji dali smernice u budućem radu i zakonodavnom procesu. Oni su opšteg karaktera i nisu obavezujući niti predstavljeni kao zahtev. U bliskoj saradnji sa nadležnim partnerima i institucijama u Srbiji, Savet Evrope će nastaviti da podržava reformske procese u skladu sa specifičnim potrebama i strateškim ciljevima sektora visokog obrazovanja u Srbiji kao i evropskim standardima”, saopštio je Savet Evrope. 

Ukoliko bude uvedena, prva generacija koja će polagati veliku maturu trebalo bi da bude ona koja ovog septembra kreće u prvi razred srednje škole. 

“Sama ideja velike mature jeste da se učenici izjednače po realno stečenom znanju, ali je pitanje koliko je realno izjednačiti nekoga ko je iz srednje stručne škole, hoće da se upiše na neke od fakulteta koji je blizak tom njegovom srednjem obrazovanju i nekoga ko je došao iz opšte gimnazije”, rekao je Milan Savić, predsednik studentske konfrencije Univerziteta Srbije. 

Nema ispita koji može da proceni kakav će neko biti student, ali prijemni jeste značajan za procenu sposobnosti i znanja - smatra rektor Beogradskog univerziteta. 

“Neki univerziteti, odnosno fakulteti u mnogim zemljama i dalje imaju prijemne ispite, posebno oni elitni fakulteti, recimo na Oksfordu i Kembridžu prijemni ispit je ključan, ali tu postoji nešto drugo, intervju, gde se vidi motivacija studenta. u Americi je to recimo jedan od ključnih uslova”, rekao je rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević. 

Novi zakon o visokom obrazovanju predviđa da fakulteti sami definišu uslove rangiranja. A za što bolje mesto ne bore se samo đaci, već i univerziteti. Šangajska lista objavila je listu rangiranja u zavisnosti od uspeha unverziteta u 52 različite oblasti. 

Univerzitet u Beogradu je rangiran u 17 oblasti, a najbolje je rangiran u oblasti nauke o hrani, gde je na 35. mestu. Kad uzmete u obzir da postoji preko 20.000 univerziteta u svetu, to je svakako izuzetno značajno”, dodao je Bumbaširević. 

Nova šangajska lista svetskih univerziteta biće objavljena 15.08.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: