Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Akademci trče drugi krug: Skoro 9.000 mesta za upis na fakultete u septembarskom roku


(Preuzeto sa sajta Blic - 04.09.2017. )

Budućim brucošima na raspolaganju je skoro 9.000 mesta širom Srbije, od čega više od 2.400 o trošku države. Na beogradskom i prištinskom univerzitetu prijavljivanje je počelo, dok upis na državnim univerzitetima, u zavisnosti od fakulteta, mora biti gotov najkasnije do 22. septembra.

Prijemni ispit

Foto: PMF NS

Skoro trećinu indeksa, čak 2.700, pripremio je Univerzitet u Novom Sadu, koji nudi i najviše budžetskih mesta - 623.

- Najveći broj mesta za školovanje o trošku države ima na Prirodno-matematičkom (193), Građevinskom (81) i Ekonomskom fakultetu (61), kao i na Fakultetu tehničkih nauka (70) - priča prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Biljana Abramović.

Broj slobodnih mesta - Novi Sad

Foto: RAS Srbija

Najviše samofinansirajućih mesta nude Pravni (375), Ekonomski (353) i Fakultet tehničkih nauka (332), a slede Filozofski (187) i Prirodno-matematički (161).

Za upis u drugom krugu na prestoničkom univerzitetu ostalo je 2.052 mesta – 403 na budžetu i 1.649 samofinansirajućih. Za one kojima je bitno da upadnu na budžet, najviše takvih mesta na raspolaganju je na Rudarsko-geološkom (71), Fizičkom (65) i Tehničkom fakultetu u Boru (62), dok će najveći broj njih samofinasirajuće studije moći da upiše na Ekonomskom fakultetu (322).

Broj slobodnih mesta - Beograd

Foto: RAS Srbija

Najviše indeksa u okviru Državnog univerziteta u Novom Pazaru spremio je Departman za matematičke nauke, koji će moći da upiše 107 studenata. Ovaj Univerzitet u septembru će moći da upiše 320 studenata, od čega 230 na budžetu.

Na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u julu je upisano 849 studenata, dok je za upis u drugom krugu ostalo čak 909 mesta. Najviše slobodnih mesta ostalo je na Filozofskom i Fakultetu tehničkih nauka. Na radost studenata, svi fakulteti ovog univerziteta, osim Medicinskog, u drugom krugu nude i mesta koja finansira država, a kojih je ukupno čak 383.

Broj slobodnih mesta - Novi Pazar i Priština

Foto: RAS Srbija

Neki od fakulteta Univerziteta u Kragujevcu u septembru može upisati 1.231 maturanata, od čega 404 o trošku države. Fakultet inženjerskih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, neki su od onih koji nude više budžetskih nego samofinansirajućih mesta.

Broj slobodnih mesta - Kragujevac i Niš

Foto: RAS Srbija

Niški univerzitet u drugom upisnom roku na raspolaganju ima 1.664 mesta. Dok Ekonomski, Elektronski i Pravni i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja nude samo samofinansirajuća mesta, Prirodno-matematički i Tehnološki u drugom krugu nude samo budžetske indekse.

Datumi prijavljivanja, polaganja prijemnih i upisa, razlikuju se po univerzitetima, te bi budući brucoši trebalo da se dobro raspitaju na željenom fakultetu. Predaja dokumenata tako je počela krajem avgusta na univerzitetima u Nišu i Novom Pazaru dok će u Kragujevcu biti organizovana najkasnije, od 4. do 8. septembra. Polaganje prijemnih ispita prvo počinje u Novom Pazaru, od 5. septembra, dok najviše vremena za pripremu imaju budući akademci Univerziteta u Kragujevcu, koji polažu od 11. do 14. septembra.

 

Kalendar:

Univerzitet u Beogradu

Prijavljivanje kandidata: 1-5. septembra

Polaganje prijemnog ispita: 6. i 7. septembra

Završetak upisa: 16. septembar

Državni univerzitet u Novom Pazaru

Prijavljivanje kandidata: 30. i 31. avgust, na Univerzitetu

Polaganje prijemnih ispita: 5. i 6. septembar

Završetak upisa: 16. septembar

Univerzitet u Novom Sadu

Prijava kandidata: 4. i 5. septembar

Prijemni ispiti: 7. i 8. septembar

Završetak drugog upisnog roka do 22. septembra

Univerzitet u Kragujevcu

Prijavljivanje kandidata: od 4. do 8. septembra

Prijemni ispiti: od 11. do 14. septembra

Završetak upisa: do 20. septembra

Univerzitet u Nišu

Prijavljivanje kandidata: od 30. avgusta do 1. septembra

Prijemni ispiti: 6, 7 i 8. septembra

Završetak upisa: do 15. septembra

Univerzitet u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Prijavljivanje kandidata: 1-5 septembra

Polaganje prijemnih ispita: 6, 7 i 8. septembra

Završetak upisa: do 16. septembra


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: