Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
Studentski domovi

  • Studentski centar Bor Ulica Kralja Petra Prvog 14, 19210 Bor

Studijski program za Tehnološko inženjerstvo

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Inženjerstvo, Tehnologija,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Fizika, Hemija, Ekonomija, Matematika,

Gradovi: Bor

Nastavni plan i ispiti

Studijski program Tehnološko inženjerstvo realizuje se na prvom (nivou) stepenu (osnovne akademske studije), drugom stepenu (master akademske studije) i trećem stepenu (doktorske akademske studije).

Na osnovnim studijama studijski program Tehnološko inženjerstvo sada ima dva modula (profila): modul Neorganska hemijska tehnologija i modul Inženjerstvo zaštite životne sredine.

Završetkom prvog stepena akademskih studija studijskog programa Tehnološko inženjerstvo stiče se stručni naziv „diplomirani inženjer tehnologije“.

Diplomirani inženjeri tehnologije za neorgansku hemijsku tehnologiju i master inženjeri tehnologije koji su se kroz izborne predmete usmerili ka neorganskoj hemijskoj tehnologiji se zapošljavaju u hemijskoj industriji (proizvodnja kiselina, baza, soli, veštačkih đubriva, cementa, stakla, mkeramike, pigmenata i boja, na tretmanima voda, na zaštiti životne sredine i dr.). Mogu takođe raditi na kontroli tehnoloških procesa i u raznim naučnim i istraživačkim ustanovama i obrazovanju.

Diplomirani inženjeri tehnologije za inženjerstvo zaštite životne sredine i master inženjeri tehnologije koji su se kroz izborne predmete usmerili ka inženjerstvu zaštite životne sredine se zapošljavaju u velikom broju firmi i državnih institucija na poslovima praćenja kvaliteta životne sredine, kontroli uticaja zagađivanja životne sredine, izboru tehnologija zaštite životne sredine, izboru lokacija za skladištenje i odlaganje otpada, ispitivanju zagađenosti (tla, vode i vazduha), na kontroli tehnoloških procesa u fabrikama, na obradi otpadnih industrijskih voda i gasova, kao i na rekultivaciji zemljišta. Ovi stručnjaci se zapošljavaju i u javnim komunalnim službama, naučno-istraživačkim, razvojnim i obrazovnim ustanovama, zatim kao nadzorni organi u inspektoratima i ministarstvima i dr.

 

Informacije u vezi upisa na osnovne akademske studije na Tehničkom fakultetu u Boru možete dobiti putem sajta upis.tfbor.bg.ac.rs.
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

  • Odlaganje obaveza

    Započeti odmah sa zadacima koji su planirani je prava retkost, iako bi to trebalo da bude pravilo. Većina ljudi je sklona da odugovlači. 


  • Aktivno traženje posla

    Često čujemo da nezaposleni treba da se aktivno uključe u traženje zaposlenja. U našoj praksi prepoznajemo da nezaposleni aktivno traženje posla najčešće ne primenjuju na način koji bi im zaista pomogao da pronađu posao.


  • Samopouzdanje i uobraženost

    Da li je moguće imati samopouzdanje sve vreme? Da li je uobražena osoba samopouzdana ili ne? Da li samopouzdane osobe ikada sumnjaju u sebe? Da li je samopouzdanje ključno za uspeh u životu? Može li se samopouzdanje povećati?