Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com
  • Slovenija-Ljubljana - studentska razmena


Mesto odakle dolazim:
Novi Sad
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Slovenija-Ljubljana
Svrha boravka:
studentska razmena
Institucija pri kojoj radim:
Farmaceutski fakultet
Dužina boravka:
10 meseci

Opis studijskog programa

U pitanju je program studentske razmene "Basileus", koji je ogranak Erasmus Mundusa, a odnosi se na zemlje Zapadnog Balkana. Više informacija možete dobiti na njihovom zvaničnom sajtu http://www.basileus.ugent.be/index.asp preko kog sam se i ja prijavila.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Za sve stipendiste koji su na osnovnim i master studijama predviđena je mesečna stipendija u iznosu od 1000 evra, dok je postdiplomcima namenjeno 1500 evra. Za troškove boravka u Sloveniji, 1000 evra mesečno je i te kako dovoljno za pristojan studentski život - rame uz rame sa ostalim studentima iz EU (troškovi smeštaja, hrane, izlazaka i mesečnih putovanja su tu svakako uračunati, a vrlo lako se možete ponoviti i nekom sitnicom ili krpicom). Ako niste trošadžija, može se desiti i da nešto para vratite kući!

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Uslov za dobijanje studentske boravišne vize je pozivno pismo sa fakulteta, što je svima koji su primljeni na razmenu, automatski obezbeđeno. Mimo toga, tu je još par papira i prevoda na engleski i odlazak u Beograd u slo.ambasadu (moj savet je da poranite, pošto se termin za razgovor ne zakazuje), a svi troškovi oko vađenja vize vam se refundiraju na kraju.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Kako stipendisti Basileusa, državljani Srbije, nemaju prava na studentske domove, najjednostavnije i najbrže rešenje u potrazi za smeštajem je obratiti se studentskoj organizaciji u Ljubljani mejlom da tražite sobu/stan i oni će vam poslati gomilu sajtova preko kojih se može naći smeštaj za relativno kratko vreme. Svakako vam preporučujem web pretragu, pošto su stanodavci vrlo aktivni u korišćenju mejlova, a i slobodno im se obraćajte na srpskom, jer nas svi Slovenci razumeju. E-mail studentske org. je rooms@sou-lj.si. Nemojte se iznenaditi cenama soba, npr. ja sam mesečno rentiranje sobe u deljenom studentskom stanu u centru grada plaćala 300 evra, bez troškova!

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Generalno, Slovenija je, kao i bilo koja druga zemlja EU za nas skupa. Tu prevshodno mislim na troškove smeštaja, ali i društvenog života, mada vlada mišljenje da je Ljubljana jedan od najatraktivnijih studentskih gradova upravo zato što je dosta toga podređeno studentima. Hrana je odlično rešena za studente u Sloveniji studentskim kuponima, te tako kompletan obrok (supa, gl.jelo, dezert i salata) možete u restoranima dobiti za svega 3-4 evra!

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Nisam se interesovala, mada mislim da kao i u bilo kojoj drugoj stranoj zemlji da biste radili legalno, morate imati vizu specijalno namenjenu za to.

Kako ocenjuješ društveni život?

Jednom rečju fenomenalno, ako niste neko ko voli narodnjake i fancy klubove, mada i toga ima.:) Grad je prilično alternativan po pitanju provoda i noćnog života, te je jedno ad najposećenijih mesta za izlaske bivši zatvor, u koji danas policija ne zalazi, a unutar čijih zidina kad je lepo vreme vrvi od ljudi. Takođe, tu su čuvena studentska mesta za izlaske sa mnogobrojnim ponudama promotivnih cena pića uz stalno organizovanje studentskih žurki. Pored izlazaka, pruža se mogućnost odlazaka u bioskope, tržne centre, bazene, klizališta, a šetalište uz Ljubljanicu je čuveno po dešavanjima tokom čitave godine ("Veseli decembar" i Majske igre zapamtite posebno!!!).

Drugi utisci o toj zemlji

Slovenija je čarobna zemlja-mala, a ima sve-izlazi na more, obiluje u šumama, rekama, vodopadima, planinama. Spektar mogućnosti za bavljenje sportovima i turističke obilaske je ogroman. Ko voli (a sigurno može da priušti zahvaljujući stipendiji) može da ide na skijanje, rafting, splavarenje, šetnje, da skokne jedan dan do mora, da obilazi pećine i jezera (Bled se posebno izdvaja!!!).

Ostali komentari i preporuke

Studentska razmena je jedinstvena prilika za one koji vole da putuju, vide i iskuse nešto novo, da se druže, upoznaju nove ljude i šire vidike, bez bilo kakvih ograničenja (a evo ni materijalnih). Slovenija je posebno pogodna za sve to. Tako da bi moj savet studentima u Ljubljani bio da se nipošto ne zatvoraju u čitaonice i uče sve vreme, nego da uživaju jer je to glavni moto studentske razmene koja je glavni hit među inostranim studentima, a polako uzima maha i među našim:)