Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com


Studijski program za Engleski jezik i književnost

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Filologija,

Vrste studija: Akademske

Na prijemnom se polaže: test znanja iz engleskog jezika i test znanja iz srpskog jezika

Vežbaj online: Srpski jezik i književnost, Engleski jezik,

Gradovi: Kosovska Mitrovica

Nastavni plan i ispiti

Studije engleskog jezika i književnosti studentima pružaju priliku da se upoznaju sa engleskim jezikom i anglofonim književnostima, od njihovog nastanka do 21. veka, uz izučavanje istorije i kulturnih specifičnosti zemalja u kojima se govori engleski jezik.

Završetkom studija u trajanju od četiri godine student dobija 240 ESPB bodova i stiče mogućnost za upis na master akademske studije.

Izučavanjem jezika studenti se upoznaju sa teorijskim osnovama fonetike i fonologije, gramatikom engleskog jezika i pravilnom upotrebom gramatičkih i fonoloških struktura, uz sticanje uvida u razvoj lingvistike i njenih disciplina, morfologije, sintakse, semantike i leksikologije.

Književni predmeti upoznaju studente sa istorijom i teorijom književnosti, kao i sa tematskim i žanrovskim okvirima, istorijskim kontekstima i kulturološkim okolnostima u kojima su nastajala značajna dela anglofonih književnosti, uz neophodno izučavanje veza sa savremenim okolnostima, pravcima i tendencijama.

Stečena znanja iz oblasti engleskog jezika, književnosti i metodike nastave engleskog jezika studente pripremaju za rad u nastavi engleskog jezika, poslove prevođenje, kao i za obavljanje brojnih drugih poslova koji zahtevaju odlično poznavanje engleskog jezik, književnosti i kulture.

 

Preuzmite raspored predmeta po semestrima i godinama studija za studijski program prvog nivoa studija

 
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

  • Odlaganje obaveza

    Započeti odmah sa zadacima koji su planirani je prava retkost, iako bi to trebalo da bude pravilo. Većina ljudi je sklona da odugovlači. 


  • Aktivno traženje posla

    Često čujemo da nezaposleni treba da se aktivno uključe u traženje zaposlenja. U našoj praksi prepoznajemo da nezaposleni aktivno traženje posla najčešće ne primenjuju na način koji bi im zaista pomogao da pronađu posao.


  • Samopouzdanje i uobraženost

    Da li je moguće imati samopouzdanje sve vreme? Da li je uobražena osoba samopouzdana ili ne? Da li samopouzdane osobe ikada sumnjaju u sebe? Da li je samopouzdanje ključno za uspeh u životu? Može li se samopouzdanje povećati?