Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.comSVI STUDENTSKI
DOMOVI I MENZE

Studijski program za Informacione tehnologije

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Informacione tehnologije,

Vrste studija: Strukovne

Na prijemnom se polaže: Informatika i Test opšteg znanja

Vežbaj online: Opšte obrazovanje i informisanost, Informatika i računarstvo,

Gradovi: Aranđelovac

Nastavni plan i ispiti

Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Aranđelovcu u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka realizuje studijski program Informacione tehnologije od 2012. godine. Program je koncipiran po uzoru na ITS FON-a i deli sadržaj predmeta, literaturu i deo nastavne baze. Akreditovan je odlukom KAPK-a 2012. god.  

Sve veća primena informacionih sistema kod nas i u svetu dovela je do toga da se veća pažnja posveti obrazovanju stručnjaka u oblasti računarskih nauka.

Razlozi za uvođenje novog studijskog programa Informacione tehnologije su mnogo veći i mogu se na osnovu relevantnih podataka preneti na  zaključke da se u neposrednom okruženju nalazi više srednjih tehničkih škola koje   sprovode programe nižeg nivoa, koji su uvod u studijski program Informacione tehnologije na Visokoj tehnološkoj školi strukovnih studija. Takođe, prepoznate su potrebe  tržišta rada  za profilom strukovnog informatičara.

Svrha studijskog programa:

Svrha studijskog programa Informacione tehnologije je da formira bazu znanja koja je  neophodna savremenim informatičarima.  Diplomirani studenti stiču veštine i znanja koja su im potrebna da bi se suočili sa izazovima budućeg posla  u oblastima i sistemima koji su oslonjeni na računarske, informacione, komunikacione i multimedijalne tehnologije. Kako se oblast informatike i računarskih nauka neprestano razvija, studenti studijskog programa Informacione tehnologije teže ka konstantnim istraživanjima. Svrha studijskog programa je i da obrazuje studente koji po diplomiranju  moraju biti spremni da:

  • Prenesu znanja  i primene ih u organizacijama koje u svom poslovanju imaju ili planiraju da uvedu računarske i informacione sisteme, ili komunukacione ili multimedijalne tehnologije.
  • Administriraju, nadziru, rukovode, održavaju resurse i sisteme računarskih, informacionih i komunikacionih tehnologija pojedinaca i organizacija.
  • Istražuju, razvijaju znanja  uporedo sa novim tehnologijama i prate promene u pravcima razvoja računarskih, informacino-komunikacionih tehnologija.
  • Razumeju i daju doprinos naučnim, matematičkim i teoretskim osnovama na kojima su računarske, informacione, komunikacione i multimedijalne tehnologije zasnovane.

Po završetku studija, studenti su edukovani da pruže rešenja za većinu  problema koji su svakodnevni u funkcionisanju informacionih sistema.

Neke od pozicija koje diplomirani studenti informacionih tehnologija mogu zauzeti su:       

    Administrator sistema;
    Mrežni tehničar;
    Projektant softvera;
    Programer baza podataka;
    Sistemski programer;
    Aplikacioni programer;
    Inženjer za analizu sistema;
    Stručnjak za komunikacione sisteme;
    Administrator računarske mreže;
    Nastavnik informatike;
    Menadžer/administrator baze podataka;
    Konsultant za informacione tehnologije;
    Menadžer informaciono komunikacionih tehnologija;
    Specijalista za multimedijalne sisteme;
    Web dizajner;
    Administrator e – sistema;

Ciljevi studijskog programa:

Ciljevi Studijskog programa Informacione tehnologije su: usvajanje naprednih znanja iz područja informaciono-komunikacijskih tehnologija, osposobljavanje studenata za rešavanje problema primenom stečenih znanja, osposobljavanje studenata za poduhvate koji ga očekuju na budućem radnom mestu, sticanje sposobnosti kod studenata za rad na IT projektima. Zatim, osposobljavanje studenata za rešavanje poslovnih problema primenom informacionih tehnologija i  aplikativnog softvera, samostalno ili u saradnji sa informatičkim stručnjacima.

Akcenat je na sticanju praktičnih znanja što je i cilj strukovnih studija. To nikako ne znači da su zapostavljena teorijska znanja, bez kojih nije moguće ovladati i shvatiti suštinu oblasti, već se smatra da najviše pažnje,  pre svega, treba usmeriti ka  obuci  i edukaciji studenata  za radni proces. To se najefikasnije postiže kroz praktičnu nastavu.

Praktični modeli učenja oslikavaju se u: demonstraciji nastavnika, struktuiranim  i nestruktuiranim laboratorijama, stručnim posetama, individualnim ili grupnim projektima, stručnoj praksi, projektovanju i realizaciji projekata i slično.
Stečeni stručni naziv:

Nakon okončanja studija student stiče 180 ESP bodova. U međunarodnim odnosima ova titula odgovara tituli Bachelor. Nakon okončanja studija na ovom studijskom programu stiče se zvanje - Strukovni inženjer informatike.
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog