Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.com


Iskustva sa polaganja prijemnog

Iskustva je obično davao veći broj prošlogodišnjih brucoša, tako da su njihovi saveti navedeni pod tačkicama, ispod svakog pitanja. Većinom iskustva prikazuju subjektivna mišljenja i procene prošlogodišnjih brucoša i Infostud ne može da garantuje za njihovu tačnost.


Obrazovanje učitelja


Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
  • Ispit je trajao od 9:30 do 11:30. Dva sata je i više nego dovoljno da se test uradi. Imate dovoljno vremena da dobro razmislite i date odgovor, ako hoćete i prvo običnom olovkom, a onda hemijskom.
Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
  • Na testu je bilo 60 pitanja: 30 srpski, 30 istorija. Test meni i nije bio jako težak, jer sam dosta radila na pripremi. Iz istorije su pitanja bila jasna i konkretna i takve odgovore su i tražili. Test je bez zaokruživanja i bez dopune, znači samo pitanje...odgovor. Neka pitanja su bila potpuno ista kao i u zbirci, neka su bila samo malo izmenjena (od odgovora sastave pitanje ili pitaju nešto drugo što je u nekoj vezi sa pitanjem iz zbirke) ali naravno bilo je i potpuno novih pitanja. Srpski je pretežno sadržao pitanja iz zbirke, mada je i tu bilo promena i dodataka, npr. ako je u zbirci dato tri reči da se napišu u superlativu, na testu će biti još dve nove (zato je bolje razumeti svaki odgovor iz zbirke). Na testu iz srpskog je bilo pitanja i na dopisivanje i na zaokruživanje...
Koji savet bi dao/la drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
  • Najbolje je na vreme početi sa pripremama (nekoliko meseci ranije) jer potrebno je zapamtiti mnogo podataka, potrebno je kretati se kroz gradivo i potpuno ga razumeti, posebno istoriju. Što se tiče orijentacionih pitanja, naravno da ih treba koristiti. Dosta pitanja se ponavlja. Ipak, moj savet je da ne učite samo odgovore na ta pitanja iz zbirki već da o njima naučite i nešto dodatno, nešto više. Recimo ako je pitanje u zbirci: Kako se zvao breg koji je dobio ime po grčkom bogu rata? oni će postaviti pitanje: Kako se zvao grčki bog rata? I mislim da je bitno da odgovore na pitanja tražite sami, jer tako ćete i uočiti te dodatne informacije koje vam mogu zatrebati. Nadam se da ćete razumeti na šta ciljam... :-)
Šta bi još poručio/la onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
  • Najvažnije je da pređete gradivo koje obuhvata test jer tako ne može doći do zabune ili velike greške. Kada dođe vreme za prijemni morate biti sigurni u svoje znanje. Orijentaciona pitanja jesu veoma bitna ali se nemojte oslanjati samo na njih, nisu dovoljno pouzdana za one koji hoće bolji plasman. Neka vam ona budu VAŽAN VID PROVERE ZNANJA, ali ne i jedino znanje. Želim budućim brucošima puno sreće na prijemnom. Nadam se da vas nisam previše uplašila, jer i nije toliko strašno kao što izgleda... :-)
Kako si se spremao/la za prijemni?
  • Najveći deo priprema sam odradila sama, koristeći udžbenike iz srednje škole i orijentaciona pitanja sa fakulteta. Pripremu iz istorije sam započela sa svojom profesorkom istorije u srednjoj školi - ponavljali smo gradivo grupno i analizirali pitanja iz zbirke. Međutim, te pripreme nisu dugo trajale, pa sam ostatak odradila sama. Bitno je preći svo gradivo jer onda i ako promene pitanja, neće biti toliko teško setiti se odgovora.
Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
  • Naravno da je bilo nervoze. To se moglo i primetiti. Bilo je i onih koji su poslednje pripreme obavljali ispred fakulteta, pre ulaska u učionicu. Medjutim, kada udjete u učionicu sve to ostaje van nje. Vaše stvari, knjige i podsetnici su odloženi tako, da ih niko ne može dodatno koristiti. :-) Trema nestaje, jer jedino o čemu dalje mislite je test. Dežurni profesori su bili korektni, pokušali su da zaustave svako prepisivanje, jer je naravno bilo i takvih pokušaja, sve su objasnili što se tiče pravilnog rada testa tako da ih samo treba pažljivo slušati.

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: