Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.infostud.comSVI STUDENTSKI
DOMOVI I MENZE

Studijski program za Filmska i televizijska režija i montaža

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Informacione tehnologije, Filmska umetnost, Digitalna umetnost,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Opšte obrazovanje i informisanost,

Gradovi: Beograd

Nastavni plan i ispiti

Studijski program vode: prof. Miroslav Živanović i Gordana Zafranović
Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine
Broj ESPB (ECTS): 240
Stručni naziv: diplomirani dramski i audiovizuelni umetnik: REŽISER/MONTAŽER

Program Filmska i televizijska režija i montaža je iz oblasti dramske i audiovizuelne umetnosti – filmskog i televizijskog stvaralaštva.

Studijski program Filmska i televizijska režija i montaža proistekao je, uz uvažavanje osnovnih društvenih zadataka, iz društvenih potreba za obrazovanjem stručnih i umetničkih kadrova koji mogu da odgovore zahtevima svojim kreativnim angažmanom.

Svrha studijskog programa Filmska i televizijska režija i montaža podrazumeva interdisciplinarno proučavanje režije i montaže za sve zajedničke delove stvaralačkog procesa produkovanja filmskog i televizijskog dela i specifična znanja, sposobnosti i veštine za obe oblasti. Program omogućava međusobno prožimanje televizijske i filmske kako režije, tako i montaže u skladnom sklopu umetničkih, tehničkih i naučnih dostignuća.

Filmski i televizijski režiser, kao i filmski i televizijski montažer mogu samostalno da estetski oblikuju, produciraju i snimaju različita televizijska i filmska ostvarenja, kao i da učestvuju u stvaranju i realizaciji multimedialnih ostvarenja.

Cilj studijskog programa je sticanje znanja o osnovama filmskog jezika kroz primere iz različitih domena kao što su istorija filma, tehnologija filma i televizije, tehnološki postupci i procesi u stvaranju filmske i elektronske slike itd. Cilj programa je obrazovanje studenata o osnovnim pojmovima funkcionisanja filmske i televizijske kamere, kao i osnovama formiranja filmske i TV slike. Program obučava studente o tehničko-tehnološkim karakteristikama filmske montaže, kao i o elektronskim linearnim i nelinaernim, analognim i digitalnim montažnim sistemima.

Studijski program obučava studente o muzici na filmu i televiziji; o produkciji i postprodukciji zvuka, o televizijskoj režiji zabavno-muzičkih programa, kao i o upotrebi novih medija u realizaciji kratkih TV formi;

Studenti se osposobljavaju za umetničko svaralaštvo u svim fazama rada na filmu, za rad sa glumcima koristeći pozorišne metode i iskustva, kao i za rad na dijalozima za kratke igrane filmove.Pored toga studenti stiču specifična saznanja za teorijski pristup filmu, posebno analizu konkretnih filmskih dela sredstvima filmologije i savremenih teorija filma. Studenti će naučiti da pišu scenarija za dokumentarni film upotrebom specifičnog jezika dokumentarnog filma.

Nastava se odvija i kroz kreativne radionice snimanja i montaže, a program ishoduje završnim radom – režijom i montažom dugometražnog igranog filma. Takođe se primenjuju mentorske metode kojima se studenti uče da ovladavaju tehnikama režije i montaže direktnim komuniciranjem i saradnjom.

Poseban cilj studijskog programa je razvoj kritičkog mišljenja i kreativnosti studenata koji su neophodni za stvaralaštvo u oblasti filmske i televizijske režije i montaže.


Prof. Gordana Zafranović i doc. Milena Predić
predstavljaju FILMSKU I TELEVIZIJSKU MONTAŽU,
studijski program osnovnih studija na Akademiji umetnosti
   
   
   
   
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog