Prijemni.infostud.com


Međunarodna saradnja

Međunarodna saradnja sa Evropskom mrežom medicinskih škola (European Nursing Module Network) – razmena studenata

U okviru van-nastavnih aktivnosti, Visoka medicinska škola „Milutin Milanković“ nudi mogućnost učešća svojih studenata u studentskoj razmeni pod okriljem Evropske mreže medicinskih škola (European Nursing Module Network). Mreža je osnovana 1994. godine sa ciljem unapređenja shvatanja i stavova o profesiji medicinskih sestara, različitim sistemima zdravstvene nege i razumevanja kulturoloških, rasnih, istorijskih i etičkih razlika između različitih evropskih naroda iz kojih potiču studenti kao učesnici razmene.

Studentima su na raspologanju 28 medicinskih ustanova u okviru 14 zemalja članica mreže, uključujući visoke medicinske škole u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Holandiji i Rusiji, kao i institucije u zemljama u okruženju, Rumuniji, Bugarskoj i Makedoniji. Cilj programa studentske razmene je profesionalno i lično usavršavanje studenata kroz upoznavanje sa sistemima zdravstvene nege u evropskim zemljama, promovisanje i toleranciju kulturoloških i ideoloških razlika.

Visoka medicinska škola „Milutin Milanković“ je punopravni član Mreže od 2011. godine i od tada je ugostila studente španskog univerziteta Rovira i Virgili u Taragoni, studente Škole za medicinske sestre Vitorija Gasteiz Alava u Vitoriji u Španiji i studente švedskog univerziteta u Erebru. Studenti su obišli naše baze, među kojima i Vojno-medicinsku akademiju, gde su imali prilike da se upoznaju sa načinima i metodama zbrinjavanja i pružanja zdrvstvene nege u našoj zemlji. Takođe, upoznali su srpsku kulturu i običaje, stekli nova poznanstva i pozitivna iskustva.

Od 2014. godine Visoka medicinska škola „Milutin Milanković“ je i potpisnica bilateralnih memoranduma o saradnji sa Visokom medicinskom školom za medicinske i akušerske sestre Univerziteta u Brajtonu, Velika Britanija i Visoke medicinske škole u Bitolju, Makedonija.
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

  • Usmeno izlaganje predispitnih obaveza

    Predispitne obaveze obuhvataju prisustvo na predavanjima i vežbama, ali i pisanje seminarskih radova, odnosno referata. Često se ti isti radovi moraju prezentovati usmeno, u toku predavanja, a ponekad je dozvoljeno i korišćenje Power Point-a.


  • Namirnice koje zamenjuju kofein

    Kada postanete deo studentskog života, uvidećete da mnogi studenti vole da uče noću. Učenje noću, naročito u studentskim domovima, podrazumeva mir i vi ste napokon sposobni da se posvetite svom gradivu u miru.


  • Popunjavanje CV-a za vreme studiranja

    Ukoliko pokušate da pronađete posao za vreme studiranja, uglavnom će se od vas tražiti da pošaljete CV. Mnogi mladi ljudi imaju problem sa popunjavanjem ovog dokumenta jer ne znaju šta sve CV podrazumeva