Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Završen protest studenata

Ispred Vlade Srbije protestvovali su studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti u Beogradu, zahtevajući da im se olakša upis u tekuću godinu studija. Posle razgovora sa generalnim sekretarom Vlade Tamarom Stojčević, studenti su se razišli. Premijer i resorni ministar sutra će razmatrati problem.

Generalni sekretar prvo će premijeru predočiti studentske zahteve, posle čega bi trebalo da usledi razgovor predsednika Vlade sa predstavnicima ministarstava prosvete i finansija. Akademci se nadaju da će do kraja nedelje biti rešen problem.

Student prodekan Vladimir Smuđa je rekao da je generalna sekretarka pokazala razumenanje za njihove probleme i rekla da će to saopštiti premijeru.

Student Fakulteta primenjenih umetnosti Đorđe Luković je istakao da su njihovi razlozi za protest ukidanje budžetskog statusa studentima treće godine.

Prema njegovim rečima, druga godina ima problema sa Bolonjom, a ostali studenti su se priključili svako iz svog nezadovoljstva i kolegijalnosti.

Akademci traže zbirni upis, što podrazumeva da se prilikom upisa uzimaju u obzir bodovi postignuti tokom celog studiranja, a ne samo iz poslednje godine, i da se svima koji imaju između 48 i 60 bodova u prošloj godini plati školarina za tekuću godinu.

Zahtevi nisu u skladu sa zakonom

Ministar prosvete i profesori kažu da svi studentski zahtevi nisu realni, niti su u skladu sa zakonom.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je rekao da bi se ovo sprovelo mora da postoji lekspecijalis i da mora da se menja Zakon, što prema njegovim rečima nije realno.

Kovačević je istakao da je prošlo više od pola semestra, a da je Zakon već promenjen jednom i dodao je da je on promenjen da bi se pomoglo studentima i da bi se napravile neke prelazne odredbe, odnosno da bi se prešlo na režim koji je mnogo oštriji nego što je danas kao i da bi se navikli i studenti i nastavnici.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da u tom Ministarstvu već duže vremena razgovaraju sa studentima.

"Reč je o raznorodnim zahtevima, neke od njih smo već rešili, neke ćemo rešiti, a neke nećemo biti u mogućnosti da rešimo, bilo da nemamo novca za to, ili oni nisu u skladu sa odredbom Zakona o visokom obrazovanju", naglasio je ministar.

Skoro petočasovni protest, studenti su počeli na Platou ispred Filozofskog fakulteta i na drugom kraju grada, kod Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka.

Posle dvočasovne šetnje gradom, ishod razgovora sa generalnim sekretarom Vlade sačekali su takmičeći se u takozvanoj "Bolonjijadi", odnosno malom fudbalu.

 

(Preuzeto sa sajta RTS - 23. 11. 2009.)


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,protest,upis,bodovi

Postavljeno: 24.11.2009
Broj pregleda: 1023
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije