Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Za časove daju i 30.000 dinara

(Preuzeto sa sajta Pravda - 16. 05. 2012. )

Za časove daju i 30.000 dinaraManje zainteresovanih

Na mnogim prestoničkim fakultetima, pripreme za ispite su počele već krajem godine, pa tako đaci na Akademiji lepih umetnosti od prvog novembra prošle godine dva puta nedeljno vežbaju crtanje i slikanje, a od marta uče za polaganje stručnih predmeta. Spremanje ispita košta 10.000 dinara, a to je ujedno i naknada za polaganje finalnog ispita koji će biti održan 19. juna.

- Ima malo zainteresovanih, i svake godine ih je sve manje. Ove godine imamo 15 polaznika. Đaci se snalaze na razne načine, pa nije isključeno da dobar deo njih neće ni polagati ispit na našem fakultetu, već samo traže najjeftiniju priliku da spreme ispit za neki srodan fakultet – kaže Suzana Paradinović, sekretar akademije.
Prema njenim rečima, prolaznost na ovom fakultetu je visoka, jer retko ko bez imalo talenta pokušava da se upiše na ovakav tip studija.

Velika prolaznost

Poljoprivredni fakultet za svoje buduće studente od 12. maja vikendima organizuje besplatne pripreme iz hemije, biologije, fizike, matematike i sociologije. Ove godine ima oko 200 zainteresovanih polaznika.
- Prolaznost je velika, mogu slobodno reći da svi prođu. Časove drže predmetni profesori koji predaju na fakultetu – kaže Slavica Dučić, šef studentske službe ovog fakulteta.

Osim Poljoprivrednog fakulteta, i Fakultet za umetnost i dizajn pri Megatrend univerzitetu od februara do juna omogućava svojim polaznicima besplatne pripreme za upis.

- Svake godine je broj zainteresovanih približno isti, oko 30 polaznika. Dobar deo njih se priprema za neki drugi fakultet, ali mi ne možemo da uradimo ništa da ih sprečimo u tome – priča Savo Peković, prodekan i profesor slikanja na fakultetu.

Dodatni testovi

Katedra za matematiku Fakulteta organizacionih nauka sprema polaznike za FON, ali i sve ostale tehničke fakultete, a cena kursa je 23.000 dinara.

- Priprema je počela u novembru, a završava se krajem maja ili početkom juna. Ove godine imamo 270 polaznika. Novina koju smo uveli od ove godine je da đaci nakon svakog časa imaju mogućnost da od kuće na kompjuteru provežbaju naučeno. Osim toga, uveli smo završni test od 20 pitanja koji se takođe polaže od kuće – priča Veroljub Matić, tehnička podrška u organizaciji nastave.

Pripreme su dosta skupe na Učiteljskom fakultetu, gde za pripremu testa iz srpskog jezika i književnosti, testa iz opšte kulture, kao i testova muzičkih i fizičkih sposobnosti, treba izdvojiti skoro 30.000 dinara.

Dosta učenika se odlučuje i za privatne časove, čije su cene oko 1.000 dinara za 90 minuta. Jedan od privatnih profesora je i Petar Maksimović, koji daje i mogućnost grupnog držanja časova, što u tom slučaju naplaćuje od 1.500 dinara za dva polaznika, a za svakog dodatnog se cena povećava za 500 dinara.

Cene kurseva i časova

Priprema cena
Učiteljski fakultet 30.000
Građevinski fakultet 29.000
Akademija lepih umetnosti 10.000
Fakultet organizacionih nauka 23.000
Biološki fakultet 12.000
Pravni fakultet 10.000
Mašinski fakultet 9.900

Autor: T. Gligorijević


Pogledajte druge vesti na temu: kurs,priprema,pripremanje za prijemni ispit,prijemni,ispit,fakultet

Postavljeno: 17.05.2012
Broj pregleda: 1147
 
Broj komentara: 1
Jovana
17.05.2012
Zaboravili ste da napisete da pripreme na Veterinarskom fakultetu kostaju 350 evra za svaki predmet, sto znaci 700*112=78400 dinara.
 
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije