Anketa

Da li ste počeli sa pripremama za prijemni ispit?

Da, pre par meseci
Da, ali tek pre oko mesec dana
Upravo počinjem sa pripremama
Nisam još, mislim da je rano, ali planiram
Neću se pripremati, imam dobro predznanje
Neću se pripremati, planiram da prepisujem
Želim da primam najave preko mejling liste

Za Bolonju studenti rade sedam sati dnevno

(Preuzeto sa sajta Kurir - 07. 06. 2010.)

Studenti koji uče po principima Bolonjske deklaracije sedmično treba da rade 40 sati, ili punu radnu nedelju, da bi ostvarili ukupno predviđenih 60 bodova.

Prema rečima predsednice Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta prof. dr Vere Vujčić, ako naši studenti prihvate rad po tom bolonjskom modelu, prolaznost će biti znatno veća nego dosad.

- To u stvari podseća na gimnazijski način rada - rekla je Vujčićeva, dodajući da naši studenti i dalje ne dolaze redovno na predavanja i vežbe i da rade mnogo manje od predviđenih 40 sati sedmično.

Jedan bod odgovara 30-časovnom angažovanju na predavanjima, drugim aktivnostima i u učenju kod kod kuće, što znači da u školskoj godini akademci treba da rade 1.800 sati u oba semestra i tokom spremanja ispita, izjavila je prof. Vujčić Tanjugu.

Studenti tokom godine imaju po 15 radnih nedelja u svakom semestru, 15 sedmica za ispite i preostalih sedam nedelja za raspust i odmor, objasnila je ona.

- Prosečno, studenti treba da rade 20 sati sedmično na fakultetu i 20 časova kod kuće, što znači 40 sati nedeljno - rekla je ona i objasnila da se, kada se tih 40 sati pomnoži sa 45 sedmica, dobija da studenti treba da rade 1.800 sati godišnje.

Bolonjska deklaracija traži od akademaca svakodnevno angažovanje, redovan dolazak na nastavu i prisustvo na vežbama, aktivnije uključivanje u druge obaveze, kao i da se dobar deo vremena kod kuće provodi u učenju.

Ocena: 0,0


Pogledajte druge vesti na temu: Komisija za akreditaciju,student,studije,rad,Bolonja

Postavljeno: 07.06.2010
Broj pregleda: 1037
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije
x
Vredi studirati