Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Voki-toki bubica hit među prepisivačima

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 07. 03. 2012. )

slicica

„Iznajmljujem bežične bubice, voki-toki bubice, kamere u dugmetu i hemijskoj olovci. Najnoviji modeli! Uspešnost na ispitu zagarantovana", samo je jedan od oglasa koji svakodnevno mogu da se vide na studentskim sajtovima, forumima i banderama ispred fakulteta.
- Bubica je veličine nokta, bežična je, boje kože i ubacuje se u uvo pomoću pincete. Mikrofon se stavlja oko vrata i povezan je sa mobilnim telefonom koji se nalazi u džepu, a sada mogu blututom biti povezani sa telefonom koji se nalazi i izvan fakuklteta, ali je to nešto skuplje - uvodi nas u tajne varanja na ispitima student koji je više puta isprobao ovu metodu.

Svesni opasnosti koje nose moblini telefoni, fakulteti su nabavili ometače signala, a mnogi sa sobom nose i blokatore koji pište u slučaju da neko koristi telefon. Međutim, sada su se pojavile i voki-toki bubice koje rade na principu radio-frekvencije, tako da ih ometači ne mogu otkriti.

- Osim neizostavnih bubica, imam i olovke i dugmiće sa mikrokamerama, ali i kamere sa audio-vizuelnim predajnikom smeštenim u naočarima koji olakšavaju komunikaciju sa pomagačem jer šalju sliku zadataka i ispita u realnom vremenu. Zaradim više od 1.000 evra po jednom roku - kaže iznajmljivač bubica.

Moderne tehnologije donose i cele knjige smanjene u PDF format na telefonu pa studenti preko pretraživača nađu šta im treba i prepisuju. Kada im se profesor približi, displej telefona očas posla umesto lekcije, počne da pokazuje vreme. Cena ovakvih načina varanja kreće se od 50, pa do nekoliko stotina evra.

Zbog svega ovoga, profesori i studenti Ekonomskog fakulteta pokrenuli su kampanju protiv prepisivanja. Nažalost, za sada su usamljeni u akciji.

Iznajme sebe pa polažu ispit umesto studenata
DUBLERI - „Postoje ljudi koji imaju dar da jako brzo nauče sve što pročitaju pa su počeli da iznajmljuju sebe i da odlaze na ispite kao dubleri, umesto studenata. Oni ne pitaju koji je ispit i na kom fakukltetu u pitanju, sednu, nauče, polože i dobro naplate", objašnjava student koji je ovako položio tri ispita.


Pogledajte druge vesti na temu: ispit,varanje,tehnologija,fakultet,obrazovanje,studenti,brucošSrodne vesti

Postavljeno: 09.03.2012
Broj pregleda: 1558
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije