Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Više školarine na četiri fakulteta

(Preuzeto sa sajta Blic - 28. 06. 2012. )

Više školarine na četiri fakulteta Beogradski Elektrotehnički, Pravni, Šumarski fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja povećali su školarine za ovu školsku godinu. Ministarstvo prosvete i nauke nije dalo saglasnost, ali je ćutanjem dozvolilo promenu cenovnika, jer na adrese fakulteta nije stiglo pisano obaveštenje iz Ministarstva da se ne slažu sa tim.

Šest fakulteta Univerziteta u Beogradu još u aprilu najavilo je povećanje školarina i u tome su dobili podršku Senata. Studente su ohrabrivala obećanja iz Ministarstva prosvete i nauke da povećanje neće dozvoliti.

Međutim, sve se završilo na obećanjima jer na adrese fakulteta iz Ministarstva prosvete i nauke nije stiglo obaveštenje da nisu saglasni sa promenom cena.

Tako su četiri fakulteta ćutanje ministarstva shvatili kao odobravanje, pa je ETF sa 81.000 dinara školarinu povećao na 90.000, a za smer softversko inženjerstvo sa 183.000 na 204.000, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja sa 147.000 na 163.500 dinara, Šumarski sa 60.000 na 65.000 dinara, Pravni sa 85.000 na 91.000 dinara.

Ministarstvo ima mogućnost da ne da saglasnost na povećanje školarina. Mi smo samo iz medija dobijali poruke da neće dozvoliti povećanje, nikakvo pismeno obaveštenje nismo dobili. Oni uvek idu na to da sami odustanemo, na šta nismo pristali. Ministarstvo finansira budžetske studente, ali ne i samofinansirajuće. Imamo veće grupe zbog samofinansirajućih studenata i moramo da angažujemo više nastavnika. Zarade tih ljudi neko mora da plati, ako ne država, onda studenti - kaže prof. Miodrag Popović, dekan ETF-a.
Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje kažu da su bili primorani na poskupljenje jer su mesečni troškovi fakulteta tri do četiri miliona dinara, a da od Ministarstva dobijaju mesečno 500.000 do 600.000 dinara sa zakašnjenjem.

- Mi ne upisujemo samofinansirajuće studente, već školarine plaćaju samo oni koji ne ispune uslov i ne ostvare 60 ESP bodova na ispitima. Naši troškovi samo za grejanje su 1,2 miliona dinara - kažu na ovom fakultetu.

I na Šumarskom fakultetu kažu da su morali da povećaju školarine za 5.000 dinara kako bi pokrili troškove.

Od najavljenog povećanja cena odustali su FPN i Geografski fakultet. U Ministarstvu prosvete juče nismo mogli da dobijemo objašnjenje zbog čega su dozvolili povećanje školarina, iako su ubeđivali javnost da do toga neće doći.

Upis u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu

Upisna groznica juče je počela i na univerzitetima u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici. Najveće interesovanje vladalo je za ekonomiju i pravo na svim univerzitetima, ali je gužva bila i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde su pojedinci stajali u redu i čitav sat pre početka upisa. Na ovom fakultetu dokumenta je predalo 1.118 svršenih maturanata.
- Voleo bih da se usavršavam u Nemačkoj i tamo da radim jer ta zemlja nudi niz mogućnosti za napredovanje - kaže Miroslav Popović dok čeka u redu da uzme prijemni list.

Na kragujevačkom Pravnom fakultetu, na kome ime mesta za 550 brucoša, prijavilo se čak 150 kandidata. Gužva je i na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Na Ekonomskom, Pravnom i Filozofskom fakultetu bila je najveća gužva prvog dana prijavljivanja kandidata za polaganje prijemnog ispita za upis i na Univerzitetu u Nišu. [Dopisnici]

Autor: S. R. Tuvić  Foto: K. Kamenov


Pogledajte druge vesti na temu: upis,školarina,brucoš,Univerzitet u Kragujevcu,Univerzitet u Nišu,Univerzitet u Novom Sadu,Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj MitroviciSrodne vesti

Postavljeno: 29.06.2012
Broj pregleda: 978
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije