Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Veće školarine, za i protiv

(Preuzeto sa sajta RTS - 06. 04. 2012. )

Veće školarine, za i protivI pored stava rektora državnih univerziteta i Ministarstva prosvete da školarine treba da ostanu na prošlogodišnjem nivou, sedam fakulteta univerziteta u Beogradu predlaže veće školarine.

Sedam fakulteta univerziteta u Beogradu predlaže veće školarine, iako je stav i rektora državnih univerziteta i Ministarstva prosvete da one treba da ostanu na prošlogodišnjem nivou.

Senat univerziteta predložio je fakultetima da još jednom razmotre svoje odluke i o njima se izjasne za dve nedelje.

Fakulteti su dobili dopis Ministarstva da treba da odustanu od većih kvota za budžetske studente, kažu profesori. Podsećaju i da je država za ovu godinu smanjila sredstva za materijalne troškove za 17 odsto.

Dok Elektrotehnički, Tehnološki-metalurški, Šumarski, Učiteljski, Geografski, Fakulteti političkih nauka i Bezbednosti zahtevaju veće školarine, ostali ni ne razmišljaju o tome, pa bi čak i da snize cenu master studija.

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandra Vraneš rekkla je da Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu već pet godina nije promenio školarinu ni na osnovnim ni na master ni na doktorskim studijama.

Dekan ETF-a Miodrag Popović rekao je da je prošle godine taj fakultet dobijao negde oko 150.000, a sada negde oko 170.000 dinara po jednom budžetskom studentu. Prema njegovom mišljenju, ne postoji nigde u svetu toliko niska školarina. Nove cene za studente su neprihvatljive.

Potpredsednik Studentskog parlamenta Miloš Zeljković kaže da su studenti protiv povećanja školarina i biće protiv povećanja školarina dokle god ne znaju zašto dolazi do pada ili povećanja školarina, odnosno dok ne budu znali šta se školarinom plaća.

"Jasno mi je da ne treba da ih povećavamo, da moramo da budemo solidarni, teška je ekonomska situacija, a sa druge strane moramo i da preživimo. Pa ćemo valjda naći neke unutrašnje resurse da to rešimo", rekao je rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Zvaničan predlog školarina će, za dve nedelje, biti upućen ministarstvu , koje donosi i konačnu odluku o njihovim visinama. Konkurs za upis nove generacije studenata treba da bude raspisan do prvog maja.


Pogledajte druge vesti na temu: školarina,brucoš,studenti,povećanje,univerzitetSrodne vesti

Postavljeno: 09.04.2012
Broj pregleda: 1154
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije