Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Uredba "briše" bodove

Studenti Medicinskog fakulteta u Nišu od ponedeljka će po sat vremena bojkotovati nastavu, nezadovoljni što im nije omogućeno da narednu školsku godinu upišu kao redovni, sa najmanje osvojenih 48 bodova.

Koliko je neusklađenost Zakona o visokom obrazovanju i uredbom koja garantuje za 20 odsto uvećanu kvotu redovnih studenata, unelo zabunu u funkcionisanje fakulteta, ovaj štrajk je najbolji primer. Više od 200 studenata medicine sa potrebnim bodovima poziva se na zakon, dok se Ministarstvo prosvete oslanja na uredbu, smatraju studenti.

Bojan Stanojević, predsednik Studentskog parlamenta ovog fakulteta kaže za "Novosti" da su najviše oštećeni studenti koji su osvojili maksimalnih 60 bodova. Nejasno je, iznosi Stanojević, kako se određuje ko će od svih studenata, koji su izborili po zakonu pravo na budžetsko školovanje, "upasti" među tih 20 odsto. Zvanično su se obratili nadležnom ministarstvu, ali odgovor nije stigao.

Na Medicinskom fakultetu je prošle godine ukupno upisano 220 redovnih i 320 samofinansirajućih studenata, a na strukovnim studijama bilo je 32 brucoša na budžetu i 88 koji su se školovali iz svog džepa.

Dragana Spirić, student prve godine strukovnih studija, koja je uslov za upis u drugu, stekla u junskom roku, ogorčena je što joj je tek pre pet dana rečeno da mora da nastavi sa plaćanjem školarine na strukovnim studijama od 60.000 dinara. Već u utorak studenti moraju da uplate prvu ratu školarine od 20.000 dinara i troškove upisa od 2.000 dinara. Mnogi planiraju i odustajanje od daljeg školovanja. Studentima "sa strane" je najteže, jer pored neočekivanog troška, plaćaju kiriju, hranu, račune.

- Uprava i većina profesora biće uz studentske zahteve, ali je i Ministarstvo donekle u pravu - iznosi doc. dr Srđan Pešić.- Zakon o visokom obrazovanju jeste nedorečen, ali Ministarstvo prosvete mora da ima više sluha i omogući bolje uslove za školovanje dobrim studentima i u krizi.

Fakultet sam plaćao

Dekan prof. dr Milan Višnjić kaže da je prošle godine omogućen upis svim studentima koji su po zakonu postali redovni. Iz Ministarstva im međutim, nikada nije refundiran taj trošak, pa su se tako, objašnjava dekan, studenti u praksi školovali o trošku fakulteta. Ove godine, taj namet budžet fakulteta ne može da izdrži, jer bi eventualno iz sopstvenih sredstava mogao da finansira 10 - 20 studenata, ali ne i stotinu.

 

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 11. 10. 2009.)


Pogledajte druge vesti na temu: niš,medicinski fakultet,medicina,zakon,Ministarstvo prosvete,protest,budžet,samofinansiranje

Postavljeno: 12.10.2009
Broj pregleda: 1380
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije