Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Upis na fakultete: Svi žele jezike i prava

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 22. 06. 2012. )

Upis na fakultete: Svi žele jezike i pravaNa Univerzitetu u Beogradu u petak je završeno prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita, a budući brucoši najviše su zainteresovani za Pravni, Ekonomski, Filološki, Medicinski i Fakultet bezbednosti. Na 31 beogradskom državnom fakultetu mesta će ove godine biti za oko 9.288 budžetskih i 5.118 samofinansirajućih studenata.

Upisna groznica počela je i za buduće brucoše medicine svih državnih univerziteta u zemlji. Svi ovi svršeni maturanti prijemne ispite polagaće od ponedeljka.

Najviše kandidata prijavilo se, ne računajući Filološki, za Pravni i Ekonomski fakultet - gde će prijemni polagati po 1.600 svršenih maturanata.

- Zadovoljni smo brojem prijavljenih kandidata, jer je premašio broj slobodnih mesta - kaže za "Novosti" Dragiša Potić, zadužen za odnose sa javnošću na Pravnom fakultetu u Beogradu.

I na Filološkom fakultetu zadovoljni su brojem od 1.692 kandidata. Prema rečima prof. dr Aleksandre Vraneš, dekana, održao se broj kandidata, iako je generacija u kojoj je manje maturanata nego prethodnih godina.

STO BODOVA GRANICA BUDUĆI brucoši prijemne ispite polažu od ponedeljka do srede, a da bi se upisali kao samofinansirajući, moraju, računajući uspeh iz škole i bodove sa testa, da imaju bar 30 bodova. Donja granica za budžet je 51 poen. Iz škole nose maksimalnih 40, a na prijemnom mogu osvojiti još najviše 60 bodova.
Konačne rang-liste biće objavljene do drugog jula, a prvi upisni rok treba da bude završen do 12. jula.

Velika navala je i na Fakultet bezbednosti, na kome je za 390 mesta konkurisalo 738 kandidata. Ipak, prošle godine bilo ih je više od hiljadu. Zadovoljni su i na Fizičkom fakultetu, koji je u grupi onih koji kubure sa brojem brucoša. Prema rečima prof. dr Ivana Dojčinovića, 119 prijavljenih kandidata je znatno više nego prethodnih godina.

Osim neujednačenog interesovanja kandidata, na fakultetima se razlikuju i cene polaganja prijemnih ispita. Kao i prethodnih godina, najskuplje je na Arhitekturi, gde su svršeni maturanti, uz dokumenta, morali da prilože i uplatnicu na 12.000 dinara na ime polaganja prijemnog.

Na Filozofskom fakultetu polaganje košta 8.750, na Fakultetu za bezbednost 8.500, na Poljoprivredi 8.240, a na Farmaciji, Pravnom i Filološkom po 7.000 dinara. Medicinski fakultet polaganje organizuje po ceni od 6.000, a Ekonomski za 5.600 dinara. Na Učiteljskom kandidati plaćaju 3.200, a na Fizičkom fakultetu 1.500 dinara. Iako je na većini ovih škola "usluga" ista - potencijalni brucoši na prijemnom koriste samo papir i olovku - cene se drastično razlikuju. Već godinama se apeluje da se ujednače cenovnici, ali to i dalje nije učinjeno.

Broj prijavljenih možete pogledati ovde.

Autor: I. MIĆEVIĆ


Pogledajte druge vesti na temu: upis,brucoš,Univerzitet u Beogradu,prijava,fakultet,kvoteSrodne vesti

Postavljeno: 23.06.2012
Broj pregleda: 2045
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije