Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Upis na fakultete: Svi žele jezike i prava

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 22. 06. 2012. )

Upis na fakultete: Svi žele jezike i pravaNa Univerzitetu u Beogradu u petak je završeno prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita, a budući brucoši najviše su zainteresovani za Pravni, Ekonomski, Filološki, Medicinski i Fakultet bezbednosti. Na 31 beogradskom državnom fakultetu mesta će ove godine biti za oko 9.288 budžetskih i 5.118 samofinansirajućih studenata.

Upisna groznica počela je i za buduće brucoše medicine svih državnih univerziteta u zemlji. Svi ovi svršeni maturanti prijemne ispite polagaće od ponedeljka.

Najviše kandidata prijavilo se, ne računajući Filološki, za Pravni i Ekonomski fakultet - gde će prijemni polagati po 1.600 svršenih maturanata.

- Zadovoljni smo brojem prijavljenih kandidata, jer je premašio broj slobodnih mesta - kaže za "Novosti" Dragiša Potić, zadužen za odnose sa javnošću na Pravnom fakultetu u Beogradu.

I na Filološkom fakultetu zadovoljni su brojem od 1.692 kandidata. Prema rečima prof. dr Aleksandre Vraneš, dekana, održao se broj kandidata, iako je generacija u kojoj je manje maturanata nego prethodnih godina.

STO BODOVA GRANICA BUDUĆI brucoši prijemne ispite polažu od ponedeljka do srede, a da bi se upisali kao samofinansirajući, moraju, računajući uspeh iz škole i bodove sa testa, da imaju bar 30 bodova. Donja granica za budžet je 51 poen. Iz škole nose maksimalnih 40, a na prijemnom mogu osvojiti još najviše 60 bodova.
Konačne rang-liste biće objavljene do drugog jula, a prvi upisni rok treba da bude završen do 12. jula.

Velika navala je i na Fakultet bezbednosti, na kome je za 390 mesta konkurisalo 738 kandidata. Ipak, prošle godine bilo ih je više od hiljadu. Zadovoljni su i na Fizičkom fakultetu, koji je u grupi onih koji kubure sa brojem brucoša. Prema rečima prof. dr Ivana Dojčinovića, 119 prijavljenih kandidata je znatno više nego prethodnih godina.

Osim neujednačenog interesovanja kandidata, na fakultetima se razlikuju i cene polaganja prijemnih ispita. Kao i prethodnih godina, najskuplje je na Arhitekturi, gde su svršeni maturanti, uz dokumenta, morali da prilože i uplatnicu na 12.000 dinara na ime polaganja prijemnog.

Na Filozofskom fakultetu polaganje košta 8.750, na Fakultetu za bezbednost 8.500, na Poljoprivredi 8.240, a na Farmaciji, Pravnom i Filološkom po 7.000 dinara. Medicinski fakultet polaganje organizuje po ceni od 6.000, a Ekonomski za 5.600 dinara. Na Učiteljskom kandidati plaćaju 3.200, a na Fizičkom fakultetu 1.500 dinara. Iako je na većini ovih škola "usluga" ista - potencijalni brucoši na prijemnom koriste samo papir i olovku - cene se drastično razlikuju. Već godinama se apeluje da se ujednače cenovnici, ali to i dalje nije učinjeno.

Broj prijavljenih možete pogledati ovde.

Autor: I. MIĆEVIĆ


Pogledajte druge vesti na temu: upis,brucoš,Univerzitet u Beogradu,prijava,fakultet,kvoteSrodne vesti

Postavljeno: 23.06.2012
Broj pregleda: 2102
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije