Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Trka za svaki bod

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 28. 06. 2010. )

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima u Srbiji počelo je u ponedeljak i završava se u sredu. Ove godine traži se indeks više na društvenim fakultetima, kao i na medicini i stomatologiji. Na sedam državnih univerziteta mesta ima za više od 30.000 studenata.

Od rezultata prijemnog ispita zavisi da li će kandidati uspeti da obezbede školovanje o trošku države ili će plaćati školarinu. Za brucoše iz unutrašnjosti to je dodatan pritisak, jer ko ne dobije mesto na budžetu, neće moći da računa na smeštaj u domovima po simboličnim cenama.

U tom slučaju, na ceh za školarinu dodaje se i kirija od bar 200 evra.

Na Univerzitetu u Beogradu velika gužva je za indeks Geografskog fakulteta, gde se za jedno mesto bori više od tri kandidata, a slično je i za studije stomatologije, bezbednosti i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Duplo više prijavljenih nego što ima mesta je i na arhitekturi, FON, FPN, FASPER... Gužve su i na ekonomiji, pravu, medicini, građevini, Filološkom, Filozofskom, ETF, Saobraćajnom fakultetu.

Da bi stekli pravo za besplatne studije, kandidati treba da imaju najmanje 51 poen. Blizanci Sava i Milijana Nikolić, iz Smederevske Palanke kažu da su se tri i po meseca spremali i očekuju da će biti na budžetu. Ako ne uspeju, roditelji treba da izdvoje 170.000 dinara za njihove školarine. Stan neće morati da plaćaju, jer će živeti kod sestre.

- Bio sam odličan đak i očekujem da sam dobro uradio test iz matematike - priča Nenad Trajković, budući brucoš ETF, koji dolazi iz Vranja. - Konkurisaću za smeštaj u domu, jer je za moju porodicu mnogo da mi plaća stan od 200-300 evra. Ako se ne upišem na budžet i ne dobijem mesto u domu, moraću da nađem neki posao da bi malo olakšao roditeljima.

Iako su školarine velike, olakšavajuća okolnost je što visokoškolske ustanove nude plaćanje u više rata. Samofinansirajući akademci, koji budu vredno učili, imaće šansu da sledeće godine budu na budžetu.

Akademija umetnosti

Na univerzitetu u Novom Sadu najviše prijavljenih bilo je na Akademiji umetnosti, gde je za 170 mesta konkurisalo 411 kandidata, a upisnu kvotu je "prebacio" i Filozofski, Medicinski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Najveće interesovanje u Kragujevcu vlada za studije medicine, na Prirodno-matematičkom i Filološko-umetničkom fakultetu.

B. Borisavljević


Pogledajte druge vesti na temu: prijemni,državni univerziteti,slobodna mesta,kvote,budžet,studentski dom

Postavljeno: 29.06.2010
Broj pregleda: 1263
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije