Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Trka za svaki bod

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 28. 06. 2010. )

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima u Srbiji počelo je u ponedeljak i završava se u sredu. Ove godine traži se indeks više na društvenim fakultetima, kao i na medicini i stomatologiji. Na sedam državnih univerziteta mesta ima za više od 30.000 studenata.

Od rezultata prijemnog ispita zavisi da li će kandidati uspeti da obezbede školovanje o trošku države ili će plaćati školarinu. Za brucoše iz unutrašnjosti to je dodatan pritisak, jer ko ne dobije mesto na budžetu, neće moći da računa na smeštaj u domovima po simboličnim cenama.

U tom slučaju, na ceh za školarinu dodaje se i kirija od bar 200 evra.

Na Univerzitetu u Beogradu velika gužva je za indeks Geografskog fakulteta, gde se za jedno mesto bori više od tri kandidata, a slično je i za studije stomatologije, bezbednosti i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Duplo više prijavljenih nego što ima mesta je i na arhitekturi, FON, FPN, FASPER... Gužve su i na ekonomiji, pravu, medicini, građevini, Filološkom, Filozofskom, ETF, Saobraćajnom fakultetu.

Da bi stekli pravo za besplatne studije, kandidati treba da imaju najmanje 51 poen. Blizanci Sava i Milijana Nikolić, iz Smederevske Palanke kažu da su se tri i po meseca spremali i očekuju da će biti na budžetu. Ako ne uspeju, roditelji treba da izdvoje 170.000 dinara za njihove školarine. Stan neće morati da plaćaju, jer će živeti kod sestre.

- Bio sam odličan đak i očekujem da sam dobro uradio test iz matematike - priča Nenad Trajković, budući brucoš ETF, koji dolazi iz Vranja. - Konkurisaću za smeštaj u domu, jer je za moju porodicu mnogo da mi plaća stan od 200-300 evra. Ako se ne upišem na budžet i ne dobijem mesto u domu, moraću da nađem neki posao da bi malo olakšao roditeljima.

Iako su školarine velike, olakšavajuća okolnost je što visokoškolske ustanove nude plaćanje u više rata. Samofinansirajući akademci, koji budu vredno učili, imaće šansu da sledeće godine budu na budžetu.

Akademija umetnosti

Na univerzitetu u Novom Sadu najviše prijavljenih bilo je na Akademiji umetnosti, gde je za 170 mesta konkurisalo 411 kandidata, a upisnu kvotu je "prebacio" i Filozofski, Medicinski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Najveće interesovanje u Kragujevcu vlada za studije medicine, na Prirodno-matematičkom i Filološko-umetničkom fakultetu.

B. Borisavljević


Pogledajte druge vesti na temu: prijemni,državni univerziteti,slobodna mesta,kvote,budžet,studentski dom

Postavljeno: 29.06.2010
Broj pregleda: 1305
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije