Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Teže se upisati na biohemiju nego na Medicinski fakultet

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 13. 04. 2012. )

Teže se upisati na biohemiju nego na Medicinski fakultetInženjerski smerovi na tehnološkim i tehničkim fakultetima skinuli su sa vrha top lista omiljenih do sada neprikosnovene društvene nauke, jezike i informatiku. Kako pokazuje analiza prošlogodišnjih upisa, umesto psihologije, informatike i ekonomije, bilo je najteže upisati biohemijsko inženjerstvo, farmaciju ili smer koji vodi do statusa fizičara-istraživača.

Zaista i nas je iznenadio način na koji su studenti počeli da biraju fakultete. Jedini fakultet koji je prošle godine bio stoprocentno popunjen je Medicinski, a drugi na listi sa čak 97 odsto popunjenih kvota bio je Tehnološki, fakultet koji je dugo bio jedan od onih koji se bore za svakog studenta. Očigledno je da su kandidati promenili način na koji biraju fakultet, da traže smerove koji će im pružiti više mogućnosti za razvoj i zapošljavanje – priča Milan Simić, prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

On ne isključuje kao mogućnost ni da studente vodi motiv „inžinjerska diploma, pa put preko grane", ali navodi da je to problem koji ima cela zemlja, pa i region.
- Nažalost, to je problem sa kojim se bore mnoge zemlje. A rešenje je samo izboriti se da se mladi stručnjak sačuva u zemlji – kaže Simić.

Ono što je izvesno jeste da će studentima, ukoliko se nastave ovi trendovi, ove godine biti mnogo teže da upišu Prirodno-matematički, Fakultet tehničkih nauka ili Tehnološki fakultet, dok će na Filozofskom, Pravnom ili Ekonomskom biti mesta i za one sa nižim prosekom iz srednje škole. Na najtraženijim fakultetima studentima će biti neophodno, uz diplomu "vukovca", da na prijemnom pokažu znanje koje obezbeđuje čak 50 do maksimalnih 60 poena.

- Još jednu stvar treba uzeti u obzir, a to je težina predmeta i pitanja na prijemnom ispitu. Ako je prijemni lakši, više će ga studenata uspešno rešiti i konkurencija će biti jača. Ako bude teži, razlika u bodovima će biti očiglednija, a upis za one koji zaista poseduju znanje biće olakšan – napominje Simić.

Fakulteti na koje mogu računati oni srednjoškolci koji imaju slabiji prosek od vrlodobrog i odličnog su Ekonomski, Poljoprivredni, Učiteljski i Građevinski.

Smerovi na kojima je potrebno najviše bodova

- Tehnološki fakultet (biohemijsko inžinjerstvo) 95,64
- Medicinski fakultet (farmacija) 83,68
- PMF (fizičar istraživač) 83,28
- Medicinski fakultet (rehabilitacija) 81,86
-Filozofski fakultet (engleski jezik)81,41

Smerovi na kojima je potrebno najmanje bodova

- Tehnološki fakultet (ekoenergetsko inženjerstvo) 33
- Pravni fakultet (opšti smer) 34,88
- FTN (saobaćaj) 36,04
- FTN (građevinarstvo) 37,2
- Tehnički fakultet (inženjerski menadžment) 37,46

Autor: H. Dunđerov


Pogledajte druge vesti na temu: upis,smer,inženjeri,fakultet,tehnički fakultet,tehnološki fakultet

Postavljeno: 17.04.2012
Broj pregleda: 1484
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije