Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Studiraju po Bolonji, a uče iz starih knjiga

(Preuzeto sa sajta Blic - 11. 03. 2010.)

Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" za kupovinu nove stručne literature pet godina nije dobila ni dinar od Ministarstva prosvete. Upravnik biblioteke Zoran Živković ističe da je to ogroman problem jer studenti ne mogu da pozajme najnovije knjige koje su im potrebne za pripremanje ispita.

- Pet godina je ogroman period u nauci, posebno u elektronici, informatici, medicini... Strašno je što studentima ne možemo da omogućimo najnovija izdanja udžbenika i druge literature. Kod nas dolaze dobra deca koja samo traže mesto u čitaonici i knjige da bi mogli da uče. Ovo je naučna biblioteka, ne mogu da im ponudim izdanja iz 1932. godine. Na fakultetima je u toku primena Bolonjskog procesa za studiranje, tako da su nastavni programi modernizovani. Novi programi zahtevaju da se uči iz najnovijih knjiga - kaže Živković.

On kaže da godinama ne može da stupi u kontakt ni sa jednim ministrom prosvete, kao ni sa aktuelnim Žarkom Obradovićem, kako bi ih pitao kako je to moguće da nema para za biblioteke.

- Iz državnog budžeta se toliki milioni daju u razne svrhe, ali za nabavku novih knjiga ne može da se izdvoji ni dinar - naglašava Živković.

Bojan Kostić, student ekonomije iz Vranja, potvrđuje da u ovoj biblioteci ne može da nađe udžbenike novijih izdanja.

- Evo, uzeo sam ovo izdanje iz 2004. godine, a profesor traži da spremamo ispit iz poslednjeg izdanja njegovog udžbenika koje je izašlo 2008. godine. Pozajmiću od kolege to novije izdanje, da bih mogao sve da naučim. Bilo bi dobro da profesori sa svih fakulteta poklone ovoj biblioteci bar po jedan primerak svojih knjiga da studenti mogu da uče iz njih - kaže ovaj student.

Živković ističe da Ministarstvo prosvete godišnje uplati oko 500.000 dinara za tekuće troškove, što je nedovoljno za održavanje kompjuterske mreže i 1.300 kvadratnih metara prostora koliko ima Univerzitetska biblioteka u Nišu.

- Godinama nismo dobili nijedan novi računar od nadležnog ministarstva. Pre nekoliko godina Ministarstvo nauke i tehnologije nam je poklonilo 15 kompjutera, od Duvanske industrije Niš smo dobili šest, a od Fonda za otvoreno društvo dva računara. Međutim, računari su potrošna roba i oni moraju da se obnavljaju. Naši inženjeri sklapaju od tri stara jedan kompjuter koji možemo da koristimo. Zaista se svi zaposleni u biblioteci trude maksimalno kako bi mogli nesmetano da radimo - kaže upravnik biblioteke.

U fondu 90.000 knjiga

U fondu Univerzitetske biblioteke ima više od 90.000 knjiga. Biblioteka je formirana pre 42 godine. Od većine niških autora ova biblioteka dobija knjige na poklon jer znaju da biblioteka ne dobija sredstva za nabavku novih izdanja.

Vesna Torović

 


Pogledajte druge vesti na temu: biblioteka,univerzitet,stručna literatura,finansiranje,kupovina,nedostatak

Postavljeno: 11.03.2010
Broj pregleda: 1104
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije