Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Studenti mašinstva prave svoj bolid za studentsku trku Formule 1

(Preuzeto sa sajta Blic - 31. 05. 2012.)

Studenti mašinstva prave svoj bolid za studentsku trku Formule 1Ekipa od ukupno 14 studenata sa Mašinskog i dvoje studenata sa Fakulteta organizacionih nauka nadmetaće se u Velikoj Britaniji sa čak 110 studentskih timova iz celog sveta kako u konstruisanju bolida tako i u trci sa ovim automobilima.

- Prošle godine takmičili smo se samo u projektovanju bolida i zauzeli drugo mesto, a ove godine cilj nam je da završimo kompletnu trku sa našim automobilom. Opredelili smo se da u bolid stavimo četvorocilindrični motor pošto je najlakši i sa najvećom snagom, a trenutno vršimo ispitivanja njegovih karakteristika na kompjuterima na kojima simuliramo uslove na putu - objašnjava Mladen Lisinac, vođa tima koji nosi naziv "Drumska strela".

Nakon ispitivanja motora studentima preostaje samo da povežu sve delove u bolid.

- Imamo ukupno šest podtimova koji brinu o svakom delu automobila i dva vozača koji će upravljati bolidom. Očekujemo da ćemo pre polaska u Veliku Britaniju isprobati bolid na nekoj od karting staza - kaže Lisinac i dodaje da će zbog strogo propisanih bezbednosnih uslova na trci formula moći da razvije najveću brzinu od 90 kilometara na čas.

Kako kažu studenti sa ovog fakulteta, inženjeri koji se pokažu najboljima na ovom takmičenju mogu dobiti zaposlenje u trkačkoj ili automobilskoj industriji u svetu.

Autor: M.T.


Pogledajte druge vesti na temu: Mašinski fakultet,studenti,formula,automobil,inženjeri,takmičenje

Postavljeno: 01.06.2012
Broj pregleda: 598
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije