Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Studenti dobijaju identifikacione kartice

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 23. 07. 2012.)

Studenti dobijaju identifikacione karticeSVIH 90.000 studenata Univerziteta u Beogradu od jeseni bi trebalo da dobije kartice sa kojima će moći da uđu u dom, menzu, koja će im, dok su na univerzitetu, služiti skoro kao lična karta.

Uvođenje obavezne kartice predložili su SKONUS i Studentski parlament, načelno podržao i Senat UB, koji treba i zvanično da usvoji ovaj predlog pre početka školske godine.

- Namera je da se ovaj projekat proširi na celu Srbiju - najavljuje Miloš Zeljković, potpredsednik Studentskog parlamenta. - Karticu će izdavati Univerzitet, a podatke će slati fakulteti. Ukoliko neki od fakulteta bude imao mogućnosti, moći će i sam da ih izdaje. Cena još nije određena.

Troškove će snositi sami studenti, ali autori ovog projekta obećavaju da će ona biti minimalna.

Da li će kartica da bude sa ili bez čipa, odlučiće Senat. Najverovatnije će imati beskontaktni čip. Moraće da je imaju svi studenti, osnovnih, master i doktorskih studija i dobijaće je na početku školske godine. Jedna će važiti tokom celog školovanja, a produžavaće joj se rok pri upisu godine. Različite nalepnice označavaće samofinansirajući ili budžetski status.

Zahvaljujući SIK kartici, objašnjava Zeljković, znaće se ko ulazi u dom, ko u menzu, sprečiće prodavanje mesta u domovima i ulazak „ilegalaca". Deo koji će najviše interesovati studente jesu popusti koje će moći da ostvaruju.

- Za početak, uključivaće popust za autobuske i železničke karte, kupovinu knjiga, turističke usluge, a vremenom, kako se broj korisnika bude uvećavao, dodavaćemo i druge popuste.

Kako će ovo biti dokument sa fotografijom i ličnim podacima, ukoliko neki student izgubi karticu, sam će plaćati izdavanje nove, a staru će morati da oglasi nevažećom u „Službenom glasniku", kao da je reč o pasošu ili ličnoj karti.

PRESTAJE DA VAŽI AKO NE POLOŽI UKOLIKO bi neko zloupotrebio karticu, dao je kolegi da ide u menzu ili spava umesto njega u domu, čekala bi ga kazna kao da je prepisivao na ispitu ili na neki drugi način povredio pravila studiranja. A neće ni preko roka moći da je koristi, jer će već dan po diplomiranju ili ako ne upiše narednu godinu ona prestati da važi.

Autor: I. M.


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,fakultet,univerzitet,menza,popustSrodne vesti

Postavljeno: 24.07.2012
Broj pregleda: 1009
 
Broj komentara: 1
Dejan Babovic
15.08.2012
ne treba uvoditi kartice vec im pod kozu ubaciti cip. Na ulazima menzi, domova, fakulteta postaviti citace i to je to. Cip moze da se koristi i kao bus plus, i kao indeks i........
 
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije